- Almo Čatlak
 - 220 min
 - 8 porcije
 - Niskokalorično
 - Zahtjevna priprema
 - Sadrži mlijeko, nema mesa
 
        Domaći kuhani sir    
                
        U našem video receptu saznajte kako pripremiti domaći kuhani sir.    
        Nećemo osporavati kvalitetu već gotovih proizvoda, ali zasigurno ćete se složiti s nama: domaće je ipak domaće! Svi će ljubitelji sira vjerojatno rado zaviriti u recept koji smo pripremili za Vas, a poslije toga Vam toplo preporučamo da pokrenete vlastitu proizvodnju!
Domaći kuhani sir - U našem video receptu saznajte kako pripremiti domaći kuhani sir. - mlijeko, ocat (alkoholni), sol, U odgovarajući lonac ulijemo mlijeko, malo ga posolimo i kuhamo na srednje jakoj vatri do temperature po prilici 95°C, odnosno, do prije vrenja. ; Zatim mlijeko maknemo s vatre i ostavimo da se ohladi na temperaturu po prilici 45°C. ; Kada se mlijeko ohladilo na željenu temperaturu, oberemo ga (maknemo koricu sa površine mlijeka) i u njega ulijemo alkoholni ocat pomoću kojega će se mlijeko zgrušati. ; Povremeno miješajući pričekamo da se sir počne odvajati i da tekućina postane zelenkasta. Zatim sve zajedno preko dvostruke gaze procijedimo kroz sito i ostavimo da se sir dobro ocijedi. ; Potom skupimo krajeve gaze i čvrsto ih držeći, u hladnoj vodi (može pod mlazom hladne vode) trljajući gazu između prstiju ispiremo sir od viška kiselosti. Zatim i dalje čvrsto držeći krajeve gaze, drugom rukom okrećemo donji dio u kojem se nalazi sir i polako ga cijedimo. ; Potom gazu sa sirom premjestimo iznad čvrstog sita, rastvorimo je i žlicom sir ravnomjerno rasporedimo po kalupu. Krajeve gaze preklopimo preko poravnate površine sira i sve zajedno odozgo još malo utisnemo prikladnom posudom ravnog dna (manji lončić koji stane u sito sa sirom), a koja će ujedno biti i teret kako bi dobili čvrsti sir. ; Sve zajedno ostavimo da se cijedi 2 sata, te sir izvadimo iz gaze i položimo na ravnu podlogu. Ovako pripremljen sir možemo konzumirati odmah ili ako ga ostavimo na suhom i tamnom mjestu on će dobiti žućkastu koricu koja će mu produljiti vijek trajanja.; -
        Upute po koracima:    
                - U odgovarajući lonac ulijemo mlijeko, malo ga posolimo i kuhamo na srednje jakoj vatri do temperature po prilici 95°C, odnosno, do prije vrenja.
 - Zatim mlijeko maknemo s vatre i ostavimo da se ohladi na temperaturu po prilici 45°C.
 - Kada se mlijeko ohladilo na željenu temperaturu, oberemo ga (maknemo koricu sa površine mlijeka) i u njega ulijemo alkoholni ocat pomoću kojega će se mlijeko zgrušati.
 - Povremeno miješajući pričekamo da se sir počne odvajati i da tekućina postane zelenkasta. Zatim sve zajedno preko dvostruke gaze procijedimo kroz sito i ostavimo da se sir dobro ocijedi.
 - Potom skupimo krajeve gaze i čvrsto ih držeći, u hladnoj vodi (može pod mlazom hladne vode) trljajući gazu između prstiju ispiremo sir od viška kiselosti. Zatim i dalje čvrsto držeći krajeve gaze, drugom rukom okrećemo donji dio u kojem se nalazi sir i polako ga cijedimo.
 - Potom gazu sa sirom premjestimo iznad čvrstog sita, rastvorimo je i žlicom sir ravnomjerno rasporedimo po kalupu. Krajeve gaze preklopimo preko poravnate površine sira i sve zajedno odozgo još malo utisnemo prikladnom posudom ravnog dna (manji lončić koji stane u sito sa sirom), a koja će ujedno biti i teret kako bi dobili čvrsti sir.
 - Sve zajedno ostavimo da se cijedi 2 sata, te sir izvadimo iz gaze i položimo na ravnu podlogu. Ovako pripremljen sir možemo konzumirati odmah ili ako ga ostavimo na suhom i tamnom mjestu on će dobiti žućkastu koricu koja će mu produljiti vijek trajanja.
 
        
    >> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
        
    
    
    
                | 
            
 | 
                                
| Vrijeme pripreme:220minuta | 

    







    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    





