- Almo Čatlak
- 420 min
- 10 porcije
- Niskokalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Jogurt
U našem video receptu saznajte kako pripremiti domaći jogurt.
Napraviti domaće mliječne proizvode puno je lakše nego što mislite. Ako se želite okušati i u tom području gastronomije, evo pravog recepta za Vas. Domaći će jogurt biti pravi dodatak laganom doručku ili žitaricama.
Jogurt - U našem video receptu saznajte kako pripremiti domaći jogurt. - mlijeko, jogurt, sol, U odgovarajući lonac ulijemo mlijeko, malo ga posolimo i kuhamo na srednje jakoj vatri do temperature po prilici 95°C, odnosno, do prije vrenja. Zatim mlijeko maknemo s vatre i ostavimo da se ohladi na temperaturu po prilici 45°C. ; Kada se mlijeko ohladilo na željenu temperaturu u zasebnu zdjelu stavimo jogurt, malo ga izmiješamo pjenjačom i u istu zdjelu preko sita ulijemo mlijeko.; Sastojke još jednom nježno izmiješamo, poklopimo tanjurom i sve zajedno stavimo u pećnicu, zagrijanu na 50°C, isključimo je i u njoj ostavimo zdjelu po prilici šest sati (na ovaj način smo bakterijama jogurta osigurali uvjete za razmnožavanje). ; Nakon šest sati dobiveni jogurt premjestimo u hladnjak, te ga ostavimo da se dobro ohladi nekoliko sati. Ohlađeni jogurt možemo poslužiti kao dodatak raznim jelima ili kao osvježavajući napitak.; -
Upute po koracima:
- U odgovarajući lonac ulijemo mlijeko, malo ga posolimo i kuhamo na srednje jakoj vatri do temperature po prilici 95°C, odnosno, do prije vrenja. Zatim mlijeko maknemo s vatre i ostavimo da se ohladi na temperaturu po prilici 45°C.
- Kada se mlijeko ohladilo na željenu temperaturu u zasebnu zdjelu stavimo jogurt, malo ga izmiješamo pjenjačom i u istu zdjelu preko sita ulijemo mlijeko.
- Sastojke još jednom nježno izmiješamo, poklopimo tanjurom i sve zajedno stavimo u pećnicu, zagrijanu na 50°C, isključimo je i u njoj ostavimo zdjelu po prilici šest sati (na ovaj način smo bakterijama jogurta osigurali uvjete za razmnožavanje).
- Nakon šest sati dobiveni jogurt premjestimo u hladnjak, te ga ostavimo da se dobro ohladi nekoliko sati. Ohlađeni jogurt možemo poslužiti kao dodatak raznim jelima ili kao osvježavajući napitak.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:420minuta |