Pravila za stolom koja svaki putnik treba znati.
Tajland
U Tajlandu se smatra nepristojno staviti hranu u usta koristeći se vilicom.
Naime, Tajlanđani koriste vilicu kako bi pogurali hranu u žlicu i njom jeli. Tajlanđani su jeli rukama sve do 1897. godine. kada je kralj Chulalongkorn donio pribor za jelo. Također kad ste na Tajlandu nemojte jesti hranu štapićima osim ako nije riječ o kineskoj hrani iz woka.
Japan
U Japanu se glasno srkanje smatra vrlo pristojnim.
Japanci smatraju da srkanje poboljšava okus hrane te omogućava brže jedenje vruće hrane.
Južna Koreja
U Južnoj Koreji je pravilo da nitko ne jede za stolom dok najstarija osoba ne zagrize prva.
Ukoliko su za stolom nađu blizanci koje dijeli razlika od minute rađanja, vrijedi isto pravilo.
Kad netko posluži hranu potrebno je hranu primiti s dvije ruke i pokazati poštovanje prema osobi.
Italija
Kad ste u Italiji nikad ne pitajte svog poslužitelja da vam servira tjesteninu s morskim plodovima s parmezanom.
Miješanje sira i ribe smatra se kardinalnim grijehom.
Premda je ovo više tradicionalno vjerovanje Talijana, još uvijek je zastupljeno diljem Italije.
Kanada – Inuiti
U nekim kulturama Inuita u Kanadi, ispuštanje vjetrova nakon jela je znak zahvale.
Kina
U Kini je vrlo bitan način na koji se odlažu štapići.
Štapići se ne smije ostavljati okomito u zdjeli za rižu jer to podsjeća na ceremonijalni objed koji se nudi mrtvima, također ne smije se mahati štapićima, odložiti ih na stol na način da pokazuju prema nekom ili ih koristiti na krivu stranu.
Podrigivanje u Kini se smatra znak zahvalnosti.
Mađarska
Zdravice u Mađarskoj se ne smiju kuckati pivskim kriglama.
Naime, 1848. godine za vrijeme mađarske revolucije, austrijski vojnici su na poraženim i ubijenim Mađarima slavili nazdravljajući pivskim kriglama.
Njemačka
Ukoliko u Njemačkoj krumpir režete nožem, dajete do znanja domaćinima kako krumpir nije gotov ni dobro skuhan.
Umjesto toga krumpir kidajte vilicom ili gnječite.
Prazan tanjur
Prazan tanjur ima različito značenje u raznim kulturama.
Primjerice, u Indiji i Japanu važno je završiti jelo do kraja kako biste domaćinu pokazali da ste uživali u pripremljenoj hrani. No, u Kini prazan tanjur daje do znanja da niste nahranjeni dovoljno.