- Almo Čatlak
- 80 min
- 4-6 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Turopoljska pita
Saznajte kako pripremiti turopoljsku pitu u našem video receptu.
Fino prhko tijesto treba nečim i prekriti... Koji nadjev odabrati? Što kažete na malo gljiva, jaja, češnjaka i dimljene šunke? Slažete se? I mi! Vjerujte nam na riječ, ova će pita nestati dok kažete „keks“ ili bolje rečeno „pita“!
Turopoljska pita - Saznajte kako pripremiti turopoljsku pitu u našem video receptu. - Tijesto:: brašno, maslac, jaje, sol, Nadjev:: luk, češnjak, šunka (dimljene), gljive, kiselo vrhnje, jaje, ulje, sol, U zdjelu prosijemo brašno, dodamo prstohvat soli, na kockice narezan ohlađeni maslac i sve zajedno nježno miješamo prstima dok smjesa ne dobije izgled krušnih mrvica. ; Zatim dodamo umućeno jaje, po potrebi 1-2 žlice vode, te rukama nježno izradimo jednolično tijesto. Gotovo tijesto umotamo u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavimo da miruje 30-ak minuta. ; Za to vrijeme u tavi ugrijemo žlicu ulja, dodamo sjeckani luk, dimljenu šunku narezanu na trakice, protisnemo češnjak, te sve zajedno na srednje jakoj vatri pržimo dok sastojci malo ne omekšaju. ; Zatim u tavu dodamo gljive narezane na trakice i sve zajedno dalje na srednje jakoj vatri pirjamo povremeno miješajući 10-ak minuta. ; Potom razvaljamo tijesto i njime prekrijemo dno i stjenke vatrostalne posude (višak tijesta što visi preko rubova odrežemo, a dno tijesta izbodemo vilicom). ; Ovako pripremljeno tijesto nadjenemo gotovim nadjevom, sve zajedno prelijemo mješavinom vrhnja, jaja i malo soli, te stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 190°C, po prilici 30-ak minuta.; -
Upute po koracima:
- U zdjelu prosijemo brašno, dodamo prstohvat soli, na kockice narezan ohlađeni maslac i sve zajedno nježno miješamo prstima dok smjesa ne dobije izgled krušnih mrvica.
- Zatim dodamo umućeno jaje, po potrebi 1-2 žlice vode, te rukama nježno izradimo jednolično tijesto. Gotovo tijesto umotamo u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavimo da miruje 30-ak minuta.
- Za to vrijeme u tavi ugrijemo žlicu ulja, dodamo sjeckani luk, dimljenu šunku narezanu na trakice, protisnemo češnjak, te sve zajedno na srednje jakoj vatri pržimo dok sastojci malo ne omekšaju.
- Zatim u tavu dodamo gljive narezane na trakice i sve zajedno dalje na srednje jakoj vatri pirjamo povremeno miješajući 10-ak minuta.
- Potom razvaljamo tijesto i njime prekrijemo dno i stjenke vatrostalne posude (višak tijesta što visi preko rubova odrežemo, a dno tijesta izbodemo vilicom).
- Ovako pripremljeno tijesto nadjenemo gotovim nadjevom, sve zajedno prelijemo mješavinom vrhnja, jaja i malo soli, te stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 190°C, po prilici 30-ak minuta.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:80minuta |