Turska je poznata po dugoj tradiciji i bogatoj kulturi, što je vidljivo i kada je riječ o njihovoj kuhinji.
Pripremili smo top 10 najukusnijih tradicionalnih turskih jela – ako ste pratili Sulejmana Veličanstvenog, neka od ovih jela možda ćete i prepoznati!
Menemen
Ovaj tradicionalni turski doručak zapravo je kajgana kuhana s pirjanim povrćem, a poslužuje se topla s kruhom.
Köfte
Köfte su okruglice ili pljeskavice od mljevene junetine ili janjetine, a mogu biti poslužene pirjane, u sendviču, sa salatom ili jednostavno samo s jogurtom.
Mantı
Mantı vas na prvi pogled može asocirati na raviole, ali ovo tradicionalno tursko jelo potpuno je jedinstvenog okusa i teksture. Male knedlice s govedinom ili janjetinom se kuhaju ili prže, te se serviraju s jogurtom ili maslacem. Često su popraćene i velikim izborom začina.
Kuzu Tandır
Meso za ovo popularno jelo od janjetine tradicionalno se lagano peče u jednom komadu, a često se poslužuje s rižom ili krumpirom i jogurtom.
Lahmacun
Ovaj ravan i hrskav kruh tradicionalno je punjen mljevenim mesom, salatom i limunovim sokom, a može se jesti zamotan ili presavijen na pola. Savršen je kao lagani ručak ili užina.
Börek
Najčešće ispunjen mljevenim mesom ili špinatom i sirom, börek može biti zamotan ili posložen poput lazanja, a poslužuje se za doručak, ručak, večeru, užinu… Kada god ga jedete, börek je uvijek sočan i ukusan!
Baklava
Puna oraha i sirupa, a često i s mljevenim pistacijima na vrhu, baklava je slatka, jedinstvena i trebala bi se uvijek jesti svježa!
Pide
Često nazivan i „Turska Pizza“, pide se sastoji od tijesta u obliku brodića, a poslužuje se s različitim nadjevima (uglavnom s mljevenim mesom ili špinatom i sirom).
Güllaç
Tradicionalan desert koji se često poslužuje za vrijeme Ramadana, güllaç je poslastica s jedinstvenom teksturom napravljena od tijesta, mlijeka, ružine vodice, oraha, i sjemenki šipka. U nekim se varijantama može pronaći neko drugo voće ili slanutak.
Meze
Uobičajeno je poslužiti meze, odnosno niz hladnih predjela, s pićima ili čak umjesto čitavog obroka. Gostima na večeri ponuđeno je oko 20 izbora jela s grahom, salata i namaza na malim jelima, koja se jedu s kruhom.
Iznenađuje li vas da kebab nije pronašao svoje mjesto na listi? Podijelite u komentarima.