Na glasu kao jedna od najboljih na svijetu, marokanska kuhinja obiluje finim začinima i kombinacijama okusa zbog kojih je doista jedinstvena. Donosimo vam 10 najzanimljivijih jela koja svaki posjetitelj Maroka jednostavno mora probati!
B’ssara
Ova gusta juha od sušenog boba tradicionalno se poslužuje za doručak. Začinjena je s nekoliko kapljica maslinovog ulja i mrvicom kima, a jede se sa svježe ispečenim kruhom.
Tagine
Tagine je glineni lonac za kuhanje s kupastim poklopcem po kojemu je mnoštvo jela dobilo ime. Ovi lonci mogu se vidjeti u kafićima, prvoklasnim restoranima, ali i u svakom domu u Maroku. Uz hranu se uvijek poslužuje kruh.
Riblja chermoula
Maroko se može pohvaliti bogatom lepezom jela od ribe. Chermoula je kombinacija bilja i začina koja se koristi kao marinada prije stavljanja ribe na roštilj, a može se koristiti i za umakanje.
Harira
Bogata rajčicom, lećom, slanutkom i janjetinom, harira juha je dodatno začinjena i svježim limunovim sokom te nasjeckanim korijanderom. Poslužuje se sa slatkim perecima koji se zovu chebakkiya.
Kefta tagine
Isjeckano goveđe ili janjeće meso s češnjakom, svježim korijanderom, peršinom, cimetom i korijanderom u prahu zarola se u okruglice i kuha u umaku od rajčice i luka. Prije nego je jelo gotovo, u umak se dodaju i jaja.
Kus-kus
Kus-kus je fina pasta od pšenice koja se s mesom i povrćem priprema na pari. Prilikom serviranja meso je prekriveno kus-kusom tako da se dobije oblik piramide. Sa svake strane se utisne povrće, a umak se servira odvojeno. Ovo jelo često je ukrašeno slatkim grožđicama ili se poslužuje sa zdjelom mlijeka.
Maakouda
Maakouda su malene pržene kuglice koje se mogu umakati u začinjeni harissa umak. Pripremaju se od (neobično slatkog) ovčjeg jezika, puževa skuhanih u začinjenoj juhi i komadića janjeće jetre s masti.
Zaalouk
Marokanski obroci započinju s najmanje 7 vrsta salata od kuhanog povrća koja se jedu s kruhom. U njima se mogu naći zelene paprike, rajčice, slatke mrkvice ili pire od tikvica, a sa strane se poslužuje i tanjur s domaćim maslinama. Zaalouk je zapravo dimljeni patlidžan začinjen češnjakom, paprikom, kimom i mrvicom čilija u prahu.
B’stilla
Ova posebna vrsta pite predstavlja vrhunac fine Fassi kuhinje. U sloj tijesta debljine papira zamotana je mješavina mesa od goluba, badema i jaja, a sve je začinjeno šafranom, cimetom i svježim korijanderom. Na kraju se dodaju šećer u prahu i cimet.
Čaj od metvice
Poznat i kao “marokanski viski”, obično je jako zaslađen komadićima šećera. Čaj se natapa s nekoliko grančica zelene metvice ugurane u čajnik, a u čašu se ulijeva s visine kako bi se stvorila pjena koja se još zove i “kruna”.
Što mislite koje od ovih jela turisti najprije kušaju kada posjete Maroko? Podijelite u komentarima.