Jeste li se ikada uhvatili kako sanjarite o savršenom godišnjem odmoru na dalekim, egzotičnim otocima? Donosimo vam specijalitete s Kariba kojima možete dodatno začiniti svoje maštanje.
Morski plodovi
Hrana iz mora, od različitih riba do školjki, vrhunac je Karipske kuhinje. Bijela riba, primjerice, najčešće se baca na roštilj. Od škarpine se pravi izvrstan odrezak, a odlična je i u gulašu. Također postoji i mnoštvo različitih kamenica koje se uglavnom poslužuju u barovima uz plažu.
Jerk
Zaštitni je okus Jamajke i jedno od najpoznatijih Karipskih jela. Jerk se opisuje kao vrlo začinjen suhi ili mokri premaz koji se kombinira s mesom (najčešće piletinom). Nakon što upije arome meso se dimi i/ili baca na roštilj. Postoji mnogo varijacija, za koje utjecaji dolaze od Afrike preko Portugala pa sve do Latinske Amerike.
Pečena svinjetina
Pečena svinjetina najčešće se poslužuje s rižom i grahom, uz dodatak trputca. Sočni umaci izvrstan su prilog jer svemu daju izvrstan, bogat okus.
„Papreni lonac“
Skuhan u ogromnom loncu, ovaj gusti paprikaš može sadržavati plavi patlidžan, bamiju, tikvice, krumpire, ukratko bilo koje povrće koje raste na Karibima. Od mesa se uglavnom dodaje govedina, a fungi (vrsta kukuruznih knedlica) svemu daje bogatu teksturu.
Ljuštura
Od mesa ljušture rade se odlični uštipci, a može se pronaći i u salatama, juhama i raznim gulašima.
Piletina s rižom
Ovo na prvi pogled jednostavno jelo jedno je od najpopularnije „hrane za utjehu“ među lokalnim stanovništvom. Radi se o ukusnoj kombinaciji okusa koja, između ostalog, uključuje i rajčice, češnjak, i paprike.
Kubanski sendvič
Mekani bijeli kruh s koricom, sa slojevima šunke, pečene svinjetine i bijelog sira. Za fini okus brinu se i kopar, kiseli krastavci i (octeni) senf, a na kraju se sve ubaci u toster.
Callaloo
Jelo od povrća koje svoje korijene vuče iz Zapadne Afrike. Od lisnatog povrća (često su to taro i špinat) napravi se gusti paprikaš u koji se mogu dodati i paprika, kokosovo mlijeko, bamija i sve vrste mesa i morskih plodova.
Papaja
Ovo ukusno tropsko voće raste na farmama gotovo posvuda na Karibima. Dolazi u žutoj ili narančastoj „verziji“, a često se poslužuje svježe ubrano s malo soka od limete kao (jako) sladak doručak. Može se naći i u salatama i gulašu, ali većina ju preferira u koktelu pomiješanu s rumom.
Koje od ovih jela biste prvo voljeli isprobati? Podijelite u komentarima.