Ljudi koji su potišteni ili depresivni skloniji su debljanju, a što se depresija češće javlja povećava se i sklonost nakupljanju kilograma.
Svima nam je poznato da ne donosimo uvijek najbolje odluke kada smo depresivni. Kako bi se nosili sa stresom, tugom, usamljenošću ili ljutnjom mnogi ljudi “jedu svoje osjećaje” – to je jednostavno pokušaj otupljivanja osjećaja hranom. Znamo da hrana, pogotovo šećer i masti, stvara osjećaj sreće odnosno potiče stvaranje dopanima i serotonina koji u nama izazivaju osjećaj zadovoljstva. Stoga nije neobično da pad serotonina pokušamo nadomjestiti finim kolačem, a ponekad i s nekoliko njih. Međutim, možda depresija ne uzrokuje loše prehrambene navike, možda se zbog loše prehrane osjećamo loše i depresivno?
Tim znanstvenika proveo je u američkom gradu Chicagu istraživanje u kojemu su više od 7 godina pratili skupinu starijih osoba (koji nisu bolovali od depresije). Osobe čija se hrana više bazirala na mediteranskoj kuhinji (više voća i povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, ribe i maslinovog ulja a manje mesa i masne hrane) pokazivali su manje simptoma depresije od ostalih ispitanika. Takve rezultate pokazala je i slična studija provedena u Španjolskoj.
Stoga bi možda trebali razmisliti o činjenici da, iako loše raspoloženje ili depresija mogu dovesti do loših odluka o prehrani i načinu života, postoji mogućnost i da loše prehrambene navike i način života zapravo mogu dovesti do depresije. Drugim riječima, ako znamo da “jedemo svoje osjećaje” trebali bi razmišljati o tome i da “osjećamo ono što jedemo”. Možda ovakav zaokret u načinu razmišljanja može igrati važnu ulogu u liječenju (ili barem ublažavanju) depresije promjenom načina prehrane.
Služite li se i vi ponekad hranom za popravak raspoloženja? Podijelite u komentarima.