Svi znamo da je hrvatska gastronomija pod velikim utjecajem talijanskih, turskih i austro-ugarskih jela, stoga nije neobično što su neka naša “tradicionalna” jela zapravo tuđi recepti.
Primjerice, jedna od najomiljenijih hrvatskih slastica, čupavac, svoje korijene vuče čak iz daleke Australije!
Postoji nekoliko rasprava o tome kako su dobili ime, međutim većina se slaže da su lamingtoni (čupavci) ime dobili po Lordu Lamingtonu koji je bio guverner Queenslanda od 1896. do 1901. godine. Najpopularnija priča kaže da su čupavci nastali kada je Lamingtonov kuhar Armand Galland morao pripremiti večeru za nekoliko nenajavljenih gostiju koristeći se samo sastojcima koji su mu u tom trenu bili na raspolaganju. Tako je Galland iskoristio ostatke biskvita od vanilije, narezao ih, umočio u čokoladu i po njima posuo malo brašna od kokosa. Navodno su Lamingtonovi gosti bili toliko oduševljeni da su kasnije tražili recept za ovaj neobičan kolač! Jedna druga verzija kaže kako je Lamingtonovom kuharu (vjerojatno Gallandu) kockica biskvita slučajno upala u tanjurić s čokoladom. Tek kasnije je otkriveno da mrvice dehidriranog kokosa posute po vrhu čine ovaj kolač još ukusnijim.
U prilog ovim pričama ide i činjenica da kokos u vrijeme Lorda Lamingtona nije bio previše poznat i dostupan u Europi, međutim Gallanda je s ovim egzotičnim sastojkom upoznala njegova žena koja je inače s Tahita. Zanimljivo je i da, prema nekim izvorima, Lord Lamington uopće nije volio čupavce.
Budući da je lamington jedan od rijetkih kolača koji potječu iz Australije nije neobično što je jedna od najpopularnijih slastica te su Australci jako ponosni na njega. Osim u Australiji, čupavce obožavaju i na Novom Zelandu, u Južnoj Africi te u američkom gradu Clevelandu.
Svakako pogledajte i naš brzi recept za pripremu nadjevenih čupavaca!
Cijeli recept možete pročitati ovdje. Znate li kako i kada su čupavci stigli u Hrvatsku? Podijelite u komentarima.