- Almo Čatlak
- 70 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Paella
U našem video receptu saznajte kako pripremiti španjolski specijalitet pealla.
Nisu bikovi i korida jedino što Španjolska nudi pa stoga: ako želite dašak španjolskog duha i u svome domu, neće biti potrebno da idete na Pirenejski poluotok po suvenire! Umjesto toga, pođite u neku bolje opskrbljenu trgovinu po kobasicu chorizo i uživajte u našoj paelli.
Paella - U našem video receptu saznajte kako pripremiti španjolski specijalitet pealla. - pileći temeljac, šafran, kobasica chorizo, luk, češnjak, pileći file, rajčica (svježe), ljuta papričica, mahune, mljevena crvena paprika (slatke), riža (parboiled), morske kozice, peršin, limun, maslinovo ulje (ekstra djevičansko), sol i papar, Prije svega u lonac s dosta vrele vode, na pola minute uronimo rajčice, kojima smo po donjem dijelu zarezali kožicu. ; Zatim rajčice iz vrele prebacimo u zdjelu s ledenom vodom, kako bi prekinuli kuhanje. Ohlađenim rajčicama ogulimo kožicu, odstranimo mekani središnji dio i narežemo ih na jednake kocke. ; Crvenu ljutu papričicu očistimo od petiljke i središnjeg dijela s košticama i narežemo na tanke trakice. ; U lonac ulijemo pileći temeljac, dodamo šafran i ostavimo da zavrije. ; U tavi ugrijemo dvije žlice maslinovog ulja, dodamo kobasicu chorizo narezanu na tanke ploške, pržimo ih dok ne postanu hrskave, te ih izvadimo na stranu. ; Zatim u tavu, na masnoću od prženja dodamo sjeckani luk, protisnemo češnjak, pileće filee narezane na kocke veličine zalogaja, malo posolimo i na srednje jakoj vatri pržimo 2-3 minute. ; Potom u tavu dodamo pripremljenu rajčicu i crvenu ljutu papričicu, mahune, sve zajedno posipamo slatkom mljevenom paprikom, začinimo paprom, nježno izmiješamo sastojke i pirjamo dok ne ispari veći dio tekućine. ; Zatim dodamo parboiled rižu, ravnomjerno je rasporedimo između sastojaka i sve zajedno još malo pržimo kako bi riža upila dio masnoće. ; U tavu postupno i uz povremeno miješanje dolijevamo pileću juhu i kuhamo. ; Nakon 12-ak minuta dodamo cijele morske kozice i na isti način kuhamo dalje. ; Nakon još 5-6 minuta kuhanja ugasimo vatru, preko paelle rasporedimo pržene ploške kobasice chorizo, poklopimo i ostavimo da odstoji još 5 minuta. ; Gotovu paellu posipamo svježe sjeckanim peršinom i uz nju poslužimo limun narezan na kriške.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- pileći temeljac, 2 l
- šafran, 1 prstohvat
- kobasica chorizo, 100 g
- luk, 1/2 glavice
- češnjak, 3 režnja
- pileći file, 450 g
- rajčica, 500 g svježe
- ljuta papričica, 1 crvena
- mahune, 200 g
- mljevena crvena paprika, 2 žličice slatke
- riža, 450 g parboiled
- kozice, 300 g
- peršin, 1/2 vezice
- limun, 2
- maslinovo ulje ekstra djevičansko
- sol i papar
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Prije svega u lonac s dosta vrele vode, na pola minute uronimo rajčice, kojima smo po donjem dijelu zarezali kožicu.
- Zatim rajčice iz vrele prebacimo u zdjelu s ledenom vodom, kako bi prekinuli kuhanje. Ohlađenim rajčicama ogulimo kožicu, odstranimo mekani središnji dio i narežemo ih na jednake kocke.
- Crvenu ljutu papričicu očistimo od petiljke i središnjeg dijela s košticama i narežemo na tanke trakice.
- U lonac ulijemo pileći temeljac, dodamo šafran i ostavimo da zavrije.
- U tavi ugrijemo dvije žlice maslinovog ulja, dodamo kobasicu chorizo narezanu na tanke ploške, pržimo ih dok ne postanu hrskave, te ih izvadimo na stranu.
- Zatim u tavu, na masnoću od prženja dodamo sjeckani luk, protisnemo češnjak, pileće filee narezane na kocke veličine zalogaja, malo posolimo i na srednje jakoj vatri pržimo 2-3 minute.
- Potom u tavu dodamo pripremljenu rajčicu i crvenu ljutu papričicu, mahune, sve zajedno posipamo slatkom mljevenom paprikom, začinimo paprom, nježno izmiješamo sastojke i pirjamo dok ne ispari veći dio tekućine.
- Zatim dodamo parboiled rižu, ravnomjerno je rasporedimo između sastojaka i sve zajedno još malo pržimo kako bi riža upila dio masnoće.
- U tavu postupno i uz povremeno miješanje dolijevamo pileću juhu i kuhamo.
- Nakon 12-ak minuta dodamo cijele morske kozice i na isti način kuhamo dalje.
- Nakon još 5-6 minuta kuhanja ugasimo vatru, preko paelle rasporedimo pržene ploške kobasice chorizo, poklopimo i ostavimo da odstoji još 5 minuta.
- Gotovu paellu posipamo svježe sjeckanim peršinom i uz nju poslužimo limun narezan na kriške.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:70minuta |