Iako je sir na reputaciji kao vrlo kalorična i masna namirnica, kada se konzumira umjereno zapravo je odličan izvor kalcija, proteina i vitamina D.
Također, sir je drugi po redu izvor kalcija kod osoba s prosječnim prehrambenim navikama, stoga pogledajte kojih 5 sireva bez straha možete ukomponirati u svoju prehranu.
Feta sir
Feta je mediteranski sir dosta snažnog okusa pa se možete izvući i s manjim porcijama. Radi se od kozjeg mlijeka stoga je odličan izbor i za ljude koji su osjetljivi na laktozu. Možete ga kombinirati sa salatama, juhama, slatkim krumpirom, povrtnim muffinima ili raznim voćem.
Zrnati sir
Zrnati sir bogat je kalcijem i fosforom koji se brinu o zdravlju vaših kostiju, a sadrži i kazein (mliječni protein) koji pomaže u obnovi mišićnog tkiva. Možete ga pronaći i u varijantama s vrlo malo mliječne masti.
Ricotta
Ricotta sir slične je teksture kao i zrnati sir ali je laganiji, a pola šalice zadovoljava čak 25% dnevnih potreba za kalcijem. Također, bogat je fosforom, vitaminima A i B te cinkom. Odličan je dodatak kroasanima, tostovima pa čak i kolačima.
Neufchâtel
Ovaj sir francuska je inačica kremastog sira, ali sadrži samo trećinu njegove masti. Iako ga nije uvijek lako pronaći u trgovinama odlična je zamjena za kremaste sireve koje inače mažete na kruh.
Parmezan
Iako pola šalice sadrži čak 216 kalorija u parmezanu se nalazi umami, koji prema nekim istraživanjima poboljšava okus ostale hrane, a može i poboljšati probavu. Pola šalice parmezana također sadrži oko 19 grama proteina, ali i natrij stoga je jako bitna umjerena konzumacija.
Konzumirate li već neki od ovih sireva? Koji vam je omiljeni? Podijelite u komentarima.