Pravi zaljubljenik u kavu sigurno vam može satima pričati o svojoj omiljenoj vrsti espressa i njegovom okusu, no ako ga doista naručite u svom omiljenom kafiću vjerojatno ćete dobiti minijaturnu šalicu tekućine čudnog izgleda, mirisa i okusa.
Čak i veliki ljubitelji espressa priznat će da ponekad može biti groznog okusa, međutim loša reputacija ovog pića posljedica je nedovoljnog razumijevanja i od strane kupaca i od strane profesionalaca. U nastavku pročitajte nekoliko činjenica o espressu koje će razriješiti najčešća pogrešna shvaćanja i pomoći vam u odluci o naručivanju kada se sljedeći put nađete u kafiću.
Kada je izumljen prioritet je bila brzina pripreme
Vrijeme pripreme ovisi o aparatu kao i vrsti kave, ali većina šalica espressa pripremi se za manje od 30 sekundi.
Ne postoji pravilo o tome kakav mora biti okus
Izraz espresso zapravo se odnosi na općenit način pripreme kave, a to znači da postoji velik raspon različitih varijacija kada govorimo o okusu.
Espresso možete napraviti od bilo koje vrste kave
Pržionice kave obično razviju zaštitnu mješavinu kave koju (prema njihovoj preporuci) treba koristiti u aparatu za espresso, međutim nijedna vrsta kave zapravo nije “zabranjena”. Ponekad kafići nude nekoliko vrsta espressa kako bi naglasili različite okusa (primjerice jedan s čokoladnom notom a drugi s voćnom), no uglavnom nećete pronaći više od dvije-tri opcije budući da različite vrste kave zahtijevaju različite načine prženja.
Dobro promiješajte prije konzumacije
Ponekad ćete u šalici espressa vidjeti kremu, koja se stvara kada se ulja iz kave (pod pritiskom) spoje s vrućom vodom. Teško je reći je li krema znak dobre ili loše pripreme, ali budući da je gotovo uvijek gorka obavezno promiješajte prije konzumacije.
Iako nije nužno, većina ljudi espresso pije brzo
Neki konobari reći će vam da imate točno 15 sekundi prije nego espresso postane ustajao, međutim nije nužno popiti ga odmah nakon pripreme. Ako je prevruć zapravo nećete ni osjetiti njegov pun okus stoga slobodno pričekajte da se najprije malo ohladi.
Espresso nije popularna narudžba, ali je popularan sastojak
Čisti espresso generira tek mali dio prihoda većini kafića (oko 1-3% ukupnih narudžbi) međutim on je glavni sastojak pića na bazi mlijeka kao što su kava s mlijekom i cappuccino. Sladak okus mlijeka može prekriti loš okus kave.
Kada ste posljednji put popili espresso u kafiću? Podijelite u komentarima.