Svaka svjetska kuhinja ima svoje prepoznatljive začine – neki su bogatog i potpuno drugačijeg okusa poput onih u Indiji, dok su drugi malo blaži i pomalo suptilni.
Svaki početak je težak, pa tako i učenje o raznim začinima i njihovoj upotrebi u raznim jelima. Uostalom, mala pogreška može potpuno uništiti vaše jelo. U nastavku vam donosimo neke od osnovnih začina koje bi svakako trebali imati u svojoj kuhinji, a jednom kad ih savladate možete se okušati i u jakim, egzotičnim začinima.
Korijandar
Sa svojim biljnim, pomalo limunastim okusom korijandar zapravo dolazi iz obitelji mrkve. Često se koristi za kiseljenje, izradu kobasica, pa čak i džina! Korijandar je jedan od ključnih začina u indijskoj kuhinji, a možete ga kupiti u komadu ili u prahu. Lagano zgnječen korijandar izvrstan je dodatak raznim salatama, pečenom povrću, čiliju, mesu i morskim plodovima (poglavito Jakobovim kapicama i ribi)
Kim
Kim također dolazi iz obitelji mrkve. Iz jugozapadne Azije je stigao u Europu za vrijeme drevne Grčke i Rima, a danas se najviše upotrebljava u grčkoj, španjolskoj i meksičkoj kuhinji. Kim je poznat po svom snažnom, bogatom okusu i pomalo ustajalom mirisu, stoga nemojte pretjerivati.
Mljevene čili papričice
Mljevene čili papričice idealan su način na koji možete dodati malo topline bilo kojem jelu. Možete ih pomiješati s malo ulja prije same pripreme, ali budite oprezni jer čili papričice kuhanjem postaju gorke. Često su sastojak u talijanskim jelima i umacima, ali njima možete začiniti i pizzu, pirjano povrće, pa čak i sendvič!
Cimet
Iako ga najčešće nalazimo u kolačima, cimet se često koristi i u kuhinjama Bliskog Istoka. Ovaj drevni začin dodaje toplinu i prirodno sladak okus jelima poput pite od jabuka, keksima od zobene kaše i palačinkama. S druge strane, poboljšava okus i jelima poput pirjane janjeće plećke, rebaraca pa čak i umaku za bolognese i pečenom povrću.
Muškatni oraščić
Muškatni oraščić daje posebno dobar okus kremastim umacima. Također, mrvica muškatnog oraščića dat će čarobno dobar okus i jelima sa špinatom, a možete ga koristiti i za pripremu kolača i ostalih jela u koje inače stavljate cimet.
Koji su vaši omiljeni začini koje uvijek imate negdje pri ruci? Podijelite u komentarima.