- Almo Čatlak
- 120 min
- 8-12 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Ovu slatku torticu nije tako jednostavno pripremiti, no sigurno ćete uživati u svakom zalogaju. Spoj mekanog biskvita, čokoladne kreme i karamele osvaja mnoga srca diljem svijeta.
Doboš torta
Popularnost: |
|
U našem receptu saznajte kako pripremiti doboš tortu.
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- Za biskvit:
- jaja, 6 komada
- šećer, 180 g
- oštro brašno, 180 g
- korica limuna
- Za kremu:
- jaja, 4 komada
- šećer, 250 g
- vanilin šećer, 1 vrećica
- čokolada za kuhanje, 100 g
- maslac, 250 g
- Za preljev od karamele:
- šećer, 200 g
- maslac, 20 g
- limunov sok, 2 žlice
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Žumanjke, šećer i naribanu limunovu koricu dobro promiješamo.
- Zatim bjelanjke istučemo u čvrsti snijeg te postepeno s brašnom umiješamo u smjesu od žumanjaka i šećera.
- Dobivenu smjesu ulijemo u kalup obložen papirom za pečenje i pečemo u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva, oko 5 minuta.
- Zatim biskvit izvadimo i pustimo da se malo ohladi, a onda ga narežemo na šest okruglih listova biskvita. (Također, od smjese možemo ispeći listove biskvita pojedinačno.)
- Kremu pripremimo tako da cijela jaja, šećer i čokoladu stavimo u posudu i kuhamo na pari, uz neprestano miješanje, sve dok ne dobijemo jednoličnu smjesu.
- Zatim pustimo da se smjesa malo ohladi, a onda u nju umiješamo rastopljeni maslac.
- Jedan list biskvita premažemo kremom, zatim na njega stavimo drugi list i ponavljamo postupak sve dok ne iskoristimo sav biskvit.
- Karamelu pripremimo tako da šećer stavimo u zagrijanu tavu i pečemo dok ne poprimi smeđu boju.
- Zatim u tavu dodamo maslac i sok od limuna te sve lagano zagrijavamo uz stalno miješanje dok ne dobijemo karamelu.
- Zatim dobivenom karamelom premažemo tortu, stavimo u hladnjak da se ohladi, a zatim poslužimo.
|
Vrijeme pripreme:120minuta |