Divljač

divljac

Ako još niste, vrijeme je da ulovite pokoju informaciju o njoj!

Mnogi od nas divljač doživljavaju kao nešto popriličdivljacno egzotično iako se u općeprihvaćenom smislu riječi ne radi o životinjama koje žive ni u Africi ni na Sjevernom polu već upravo na našim prostorima. Naime, pod divljač spada svaka vrsta životinje koja se spominje u zakonu o lovstvu, a živi u prirodi ili na površinama namijenjenima za intenzivni uzgoj divljači te za njezin uzgoj i razmnožavanje.

O kojim se sve životinjama radi?

Vrsta divljači koja se može naći u pojedinim dijelovima svijeta, naravno, ovisi o podneblju, klimi, životinjskoj raznolikosti kraja te o stavu ljudi o tome što se jede, a što ne. U većini zemalja, a takav je slučaj i kod nas, zakon radi razliku između krupne i sitne divljači pa tako u krupnu divljač spadaju srna, jelen, divlja svinja, mrki medvjed, divokoza i muflon. Među sitnu pak divljač ubrajamo zeca, jarebicu, prepelicu, fazana, divljeg goluba, gusku, patku te kunu i lasicu.

Divljač kroz povijest

Kao što smo svi učili već u osnovnoj školi, prvi način na koji si je čovjek priskrbljivao hranu bio je lov. Uz to bavio se i sakupljanjem plodova i sjemenki, a do organiziranog i planiranog uzgoja biljaka i životinja moralo je proći mnogo vremena. To znači da se čovjek u samim počecima hranio upravo divljači. Uslijedio je period intenzivnog razvoja poljoprivrede i stočarstva, ali usporedo s njim uvijek se i lovilo.

U srednjem je vijeku divljač bila naročito cijenjena jer su se pojavila ograničenja po pitanju kome je dopušteno, a kome pak ne ići u lov. Privilegij su, naravno, imali bogati pripadnici visokog staleža te su mogli uživati u svakojakoj divljači za koju su upravo u tom tzv. “mračnom dobu“ pronašli mnoge maštovite i ukusne načine pripreme. Nakon svečanosti lova, jelo se na raskošnim banketima koji su znali trajati i po nekoliko dana. Naročito su voljeli najraznolikije vrste ptica, a posluživali su ih sa svim vrstama umaka koji su često bili na bazi gljiva ili bobičastog voća. Iznutrice su se tada često vadile i odbacivale pa su se od njih počele pripremati paštete koje su u samom početku bile hrana siromašnih da bi se danas određene vrste ubrajale među vrhunske gurmanske užitke.

U nešto kasnijem dobu tj, u novom vijeku se s pojačanom urbanizacijom i ubrzanim nestajanjem šuma došlo do smanjenog broja životinja za izlov pa su se počeli primjenjivati i stroži zakoni. Danas mnogobrojni lovci prakticiraju skupni ili pak pojedinačni lov, a u kulinarskom smislu divljač je ostala na jednakoj cijeni kao što je bila kroz vjekove samo joj se sad pridaje još veća pozornost jer je nešto teže doći do kvalitetnih komada.

Energetska i nutritivna vrijednost

Često se čuje kako je divljač masna, ali ustvari situacija je sasvim suprotna! Meso divljači manje je masno od mesa životinja iz uzgoja. Ono na što ipak treba obratiti pozornost je nešto viša razina kolesterola u toj masti.

Kad smo već kod masnoća, valja spomenuti da upravo one divljači daju karakterističnu aromu, a da ona ne bi postala predominantna, meso je poželjno marinirati prije same pripreme. Često se u jelima s divljači pojavljuju i mnogobrojni začini koji ne samo da fino mirišu već ponekad i prikrivaju jaku aromu mesa.

Što kupiti?

S obzirom na to da do kvalitetnog komada divljači uglavnom ne možete doći baš svaki dan budući da se ne prodaje svježe po supermarketima, korisno je znati nekoliko stvari o samom mesu.

U zadnje vrijeme sve se češće može vidjeti meso divljači u velikim prodajnim lancima i to u zamrznutom obliku, a najdostupnija je srnetina koju slijedi meso divljeg zeca.

Jednako kao što je teletina mekanija od govedine tako je i mlađa divljač mekanija i sočnija od stare. Upravo zbog toga dobro je birati komade mesa mlađih životinja, a prepoznat ćete ih po jarkocrvenom mesu i bijeloj (a ne žućkastoj) masnoći.

Kupivši meso, iskoristite ga što je prije moguće, a ako ga planirate upotrijebiti tek nakon duljeg vremenskog perioda, imajte na umu da divljač možete zamrznuti na 3 do 6 mjeseci.

Još jedna mogućnost koja Vam se nudi je kupnja pašteta ili narezaka od divljači. Njih ćete pronaći u bolje opremljenim trgovačkim lancima kao i u trgovinama delikatesama, a ako Vam to pak ne pođe za rukom, uvijek možete paštetu napraviti i sami. U tom slučaju birajte prsa, prednje noge i vrat koji su nakon kuhanja odlična baza za razne kombinacije okusa u zanimljivim paštetama.

I na kraju: kuhanje

Kao što je već spomenuto, ključan element u pripremi jela od divljači je omekšavanje mesa. Taj učinak najlakše ćete postići date li mesu nekoliko dana da se marinira, a tako ćete mu ujedno podariti i prekrasnu aromu skrojenu baš po Vašem ukusu. Glavni sastojak takvih marinada obično je ocat, a vino i začini dolaze u različitim omjerima. Važno je spomenuti i da će divljač iz prirode biti potrebno marinirati nešto dulje nego onu iz uzgoja.

Još jedna mogućnost je korištenje špeka – on će mesu podariti sočnost, a ukoliko se radi o pernatoj divljači, moguće ju je obložiti komadima pršuta ili slanine koji će očuvati njenu prirodnu vlažnost prilikom pečenja, a u isto joj vrijeme dati još jednu zanimljivu notu.

Hrbat i stražnje noge najprikladniji su dijelovi za pečenje i pirjanje. Ti dijelovi mesa su kao stvoreni za pomalo egzotične kombinacije mesa i voća. Naime kompoti i džemovi (od brusnica ili borovnica npr.) izvanredno se slažu s mesom divljači – voće se može poslužiti kao prilog ili pak kao dio umaka. U ovoj ulozi odlično će poslužiti kompot od jabuka, kompot od kupina te džem od bilo koje vrste bobičastog voća.

Osim najjednostavnije verzije, tj. pečenja, divljač možete i pirjati. U tom slučaju u obzir dolaze raznolike kombinacije sa zapršcima i povrćem (najčešće korjenastim), a divljač se čak može pripremati u identičnim jelima u kojima inače koristimo junetinu! Važno je jedino obratiti pozornost na to da se divljač ne prekuha jer u tom slučaju postaje iznimno tvrda.

Preporučamo vam ova jela s divljači:

Segedinski gulaš s divljači - Fini Recepti by Crochef
Segedinski gulaš s divljači
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 52
Rating: 4.65
You:
Rate this recipe!
160 min
Almo Čatlak
Paprikaš od divljači i vrganja
Paprikaš od divljači s vrganjima
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 30
Rating: 4.57
You:
Rate this recipe!
120 min
Miro Biondić
Kosani odresci od divljači - Fini Recepti by Crochef
Kosani odresci od divljači
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 56
Rating: 4.5
You:
Rate this recipe!
60 min
Almo Čatlak

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga, lajkajte i podijelite ♥

2.60 / 5 (5 votes)

Najnovije zanimljivosti: