Bajramska bamija

 • 90 min
 • 4 porcije
 • Srednje kalorično
 • Zahtjevna priprema
 • Jelo sadrži meso
Bajramska bamija
Saznajte kako pripremiti bajramsku bamiju u našem video receptu.

Jedno je sigurno: za bajramsku bamiju ne morate baš čekati Bajram! Sastojci su Vam dostupni u svako doba godine i jedino što Vam je osim njih potrebno je želja za osvajanjem neistraženih gastronomskih teritorija...

Bajramska bamija - Saznajte kako pripremiti bajramsku bamiju u našem video receptu. - janjetina (bez kosti), bamija (svježih (ili 30 g sušenih)), luk (ljubičastog), mrkva, češnjak, korijen đumbira, mljevena crvena paprika, limun, mileram, maslinovo ulje, sol i papar, Svježu bamiju isperemo pod mlazom hladne vode, ocijedimo, nožem odstranimo peteljku i vrh, te je po želji poprečno, dijagonalno ili uzdužno narežemo (sušenu bamiju preko noći stavimo močiti u vodu, zatim je ocijedimo, odstranimo peteljku i vrh, te je po želji poprečno, dijagonalno ili uzdužno narežemo). ; U lonac, na ugrijano maslinovo ulje, dodamo janjetinu narezanu na komade veličine zalogaja, malo posolimo, te pržimo sa svih strana, dok voda što ju je meso ispustilo ne ispari. Zatim meso izvadimo, stavimo na toplo i poklopimo. ; U lonac na masnoću od prženja dodamo sjeckani luk, naribanu mrkvu, protisnuti češnjak, naribani korijen đumbira, posolimo i na laganoj vatri pirjamo dok povrće ne omekša. ; Potom dodamo mljevenu crvenu papriku, vratimo meso, dodamo bamije, nekoliko kolutova limuna, po potrebi začinimo solju i paprom, ulijemo toliko vode da pokrije sastojke i na laganoj vatri kuhamo, po potrebi podlijevajući vodom, jedan sat odnosno dok meso ne omekša. ; Pred kraj kuhanja iz lonca izvadimo kolutove limuna, a u jelo umiješamo sok polovice limuna, mileram i poslužimo.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
 1. Svježu bamiju isperemo pod mlazom hladne vode, ocijedimo, nožem odstranimo peteljku i vrh, te je po želji poprečno, dijagonalno ili uzdužno narežemo (sušenu bamiju preko noći stavimo močiti u vodu, zatim je ocijedimo, odstranimo peteljku i vrh, te je po želji poprečno, dijagonalno ili uzdužno narežemo).
 2. U lonac, na ugrijano maslinovo ulje, dodamo janjetinu narezanu na komade veličine zalogaja, malo posolimo, te pržimo sa svih strana, dok voda što ju je meso ispustilo ne ispari. Zatim meso izvadimo, stavimo na toplo i poklopimo.
 3. U lonac na masnoću od prženja dodamo sjeckani luk, naribanu mrkvu, protisnuti češnjak, naribani korijen đumbira, posolimo i na laganoj vatri pirjamo dok povrće ne omekša.
 4. Potom dodamo mljevenu crvenu papriku, vratimo meso, dodamo bamije, nekoliko kolutova limuna, po potrebi začinimo solju i paprom, ulijemo toliko vode da pokrije sastojke i na laganoj vatri kuhamo, po potrebi podlijevajući vodom, jedan sat odnosno dok meso ne omekša.
 5. Pred kraj kuhanja iz lonca izvadimo kolutove limuna, a u jelo umiješamo sok polovice limuna, mileram i poslužimo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 101
Rating: 3.82
You:
Rate this recipe!
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:90minuta

Najnovije zanimljivosti: