- Almo Čatlak
- 130 min
- 8 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Baklava
Saznajte kako pripremiti baklavu u našem video receptu.
Ova orijentalna slastica poznata je u cijelom svijetu. Začudit ćete se koliko ju je u stvari jednostavno pripremiti! Uz gotove kore za savijače i mljevene orahe koje je lako kupiti u trgovini, za tili čas može se naći na vašem stolu. Ipak, morat ćete pričekati da se tijesto i orasi dobro natope šećernim sirupom. Strpljenje je vrlina!
Baklava - Saznajte kako pripremiti baklavu u našem video receptu. - orasi (mljevenih), orasi (sjeckanih), cimet (u prahu), kore za savijače, maslac, klinčić (otprilike), Za sirup:: voda, šećer, vanilin šećer, limun, U zdjeli pomiješamo orahe, pistacijo, krušne mrvice i cimet u prahu. ; Vatrostalnu posudu namažemo dijelom rastopljenog maslaca pa u nju slažemo četiri reda kora od kojih svaku osim zadnje premažemo rastopljenim pročišćenim maslacem. Zadnju koru posipamo mješavinom oraha i pistacija, pa postupak slaganja premazivanja i nadijevanja kora ponavljamo još dva puta. Na kraju slaganja, u zadnjem redu, zadnju koru također premazujemo maslacem. ; Da bismo kasnije, lakše izrezali kolače, oštrim nožem, prije pečenja, skoro do dna zarežemo slojeve u pravokutnike, kvadrate ili sl. Svaki izrezani oblik, za ukras, u sredini probodemo jednim klinčićem. ; Uzduž ruba posude prema unutra svinemo tijesto da dobijemo glatku površinu kolača. Kolač stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na srednju razinu, na 180°C oko jedan sat odnosno dok površina kolača ne postane zlatno smeđa.
; Za sirup, u lonac stavimo kuhati vodu, šećer, vanilin šećer, med te nekoliko koluta limuna. Kada zavrije smanjimo vatru i uz miješanje kuhamo dalje sve dok se šećer potpuno ne rastopi. Dobiveni šećerni sirup maknemo sa vatre i ostavimo da se hladi.
; Pečen kolač izvadimo iz pećnice, ostavimo ga da se malo ohladi pa ga zalijemo šećernim sirupom. Baklavu prije posluživanja pustimo da odstoji nekoliko sati ili preko noći.; -
; Za sirup, u lonac stavimo kuhati vodu, šećer, vanilin šećer, med te nekoliko koluta limuna. Kada zavrije smanjimo vatru i uz miješanje kuhamo dalje sve dok se šećer potpuno ne rastopi. Dobiveni šećerni sirup maknemo sa vatre i ostavimo da se hladi.
; Pečen kolač izvadimo iz pećnice, ostavimo ga da se malo ohladi pa ga zalijemo šećernim sirupom. Baklavu prije posluživanja pustimo da odstoji nekoliko sati ili preko noći.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- orasi, 200 g mljevenih
- orasi, 100 g sjeckanih
- cimet, 1 žlica u prahu
- kore za savijače, 500 g
- maslac, 150 g
- klinčić, 20 otprilike
- Za sirup:
- voda, 7 dl
- šećer, 700 g
- vanilin šećer, 100 g
- limun, 1
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- U zdjeli pomiješamo orahe, pistacijo, krušne mrvice i cimet u prahu.
- Vatrostalnu posudu namažemo dijelom rastopljenog maslaca pa u nju slažemo četiri reda kora od kojih svaku osim zadnje premažemo rastopljenim pročišćenim maslacem. Zadnju koru posipamo mješavinom oraha i pistacija, pa postupak slaganja premazivanja i nadijevanja kora ponavljamo još dva puta. Na kraju slaganja, u zadnjem redu, zadnju koru također premazujemo maslacem.
- Da bismo kasnije, lakše izrezali kolače, oštrim nožem, prije pečenja, skoro do dna zarežemo slojeve u pravokutnike, kvadrate ili sl. Svaki izrezani oblik, za ukras, u sredini probodemo jednim klinčićem.
- Uzduž ruba posude prema unutra svinemo tijesto da dobijemo glatku površinu kolača. Kolač stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na srednju razinu, na 180°C oko jedan sat odnosno dok površina kolača ne postane zlatno smeđa.
- Za sirup, u lonac stavimo kuhati vodu, šećer, vanilin šećer, med te nekoliko koluta limuna. Kada zavrije smanjimo vatru i uz miješanje kuhamo dalje sve dok se šećer potpuno ne rastopi. Dobiveni šećerni sirup maknemo sa vatre i ostavimo da se hladi.
- Pečen kolač izvadimo iz pećnice, ostavimo ga da se malo ohladi pa ga zalijemo šećernim sirupom. Baklavu prije posluživanja pustimo da odstoji nekoliko sati ili preko noći.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:130minuta |