- Almo Čatlak
- 120 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Berlinske pokladnice
U našem video receptu saznajte kako pripremiti berlinske pokladnice.
Kakve bi to poklade bile da se ne pojede pokoja pokladnica ili kako se u našim krajevima još naziva, krafna? Ponuda u dućanima je i više nego raznovrsna, ali pokladnice domaće proizvodnje, vesele puno više nego kupovne...
Berlinske pokladnice - U našem video receptu saznajte kako pripremiti berlinske pokladnice. - brašno za dizana tijesta, mlijeko, kvasac (svježeg), šećer, jaje, rum, limun, maslac, pekmez od šljiva, biljna mast, sol, šećer u prahu, Pjenicu napravimo tako što u zdjelicu ulijemo mlako mlijeko, dodamo izmrvljeni svježi kvasac, žličicu šećera i brašna, sastojke izmiješamo pjenjačom, da se kvasac rastopi i ostavimo na toplom mjestu, da se digne. ; Zatim u zdjelu u kojoj ćemo mijesiti tijesto prosijemo brašno, u sredini načinimo udubljenje, dodamo pjenicu, umućena jaja, prstohvat soli i šećera, rum, naribane limunove korice, maslac narezan na komadiće i sve zajedno miksamo električnim mikserom (na početku miksamo polagano da se sastojci povežu, a zatim na većoj brzini miksamo dok se na tijestu ne počnu pojavljivati mjehurići) po prilici 10-12 minuta. ; Izrađeno tijesto ostavimo u posudi, prekrijemo kuhinjskom krpom i sve zajedno ostavimo na toplom da se diže po prilici 30-ak minuta. ; Dignuto tijesto premjestimo na pobrašnjenu radnu površinu i izvaljamo u veliki pravokutnik debljine 5 milimetara. Tupom stranom noža nježno označimo sredinu tijesta, te na jednoj polovici okruglim kalupom za krafne, promjera 7-8 centimetara, nježno označimo krugove. ; U sredinu svakog kruga stavimo po žličicu pekmeza, te svaki krug oko nadjeva tanko premažemo vodom. ; Sve zajedno preklopimo drugom polovicom tijesta, prstima lagano utisnemo mjesta oko nadjeva, da se tijesta bolje prilijepe i pomoću okruglog oštrog modela ili prikladne čaše s tankim rubom, izrežemo pokladnice. ; Višak tijesta jednostavno dignemo tako da nam na dasci ostanu samo pokladnice, te ih pokrijemo krpom i ostavimo da se dižu još 30-ak minuta. ; U loncu ugrijemo biljnu mast, te na nju stavljamo pokladnice gornjom stranom prema dolje, poklopimo i pržimo po prilici 2-3 minute. ; Zatim otklopimo lonac, pokladnice okrenemo na drugu stranu i bez poklapanja pržimo još 2-3 minute, pazeći da se ne prepeku. ; Gotove pokladnice izvadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće i još tople posipamo šećerom u prahu.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- brašno za dizana tijesta, 500 g
- mlijeko, 125 ml
- kvasac, 40 g svježeg
- šećer, 80 g
- jaja, 2
- rum, 20 ml
- limun, 1/2
- maslac, 80 g
- pekmez od šljiva, 200 g
- biljna mast, 1 kg
- sol
- šećer u prahu
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Pjenicu napravimo tako što u zdjelicu ulijemo mlako mlijeko, dodamo izmrvljeni svježi kvasac, žličicu šećera i brašna, sastojke izmiješamo pjenjačom, da se kvasac rastopi i ostavimo na toplom mjestu, da se digne.
- Zatim u zdjelu u kojoj ćemo mijesiti tijesto prosijemo brašno, u sredini načinimo udubljenje, dodamo pjenicu, umućena jaja, prstohvat soli i šećera, rum, naribane limunove korice, maslac narezan na komadiće i sve zajedno miksamo električnim mikserom (na početku miksamo polagano da se sastojci povežu, a zatim na većoj brzini miksamo dok se na tijestu ne počnu pojavljivati mjehurići) po prilici 10-12 minuta.
- Izrađeno tijesto ostavimo u posudi, prekrijemo kuhinjskom krpom i sve zajedno ostavimo na toplom da se diže po prilici 30-ak minuta.
- Dignuto tijesto premjestimo na pobrašnjenu radnu površinu i izvaljamo u veliki pravokutnik debljine 5 milimetara. Tupom stranom noža nježno označimo sredinu tijesta, te na jednoj polovici okruglim kalupom za krafne, promjera 7-8 centimetara, nježno označimo krugove.
- U sredinu svakog kruga stavimo po žličicu pekmeza, te svaki krug oko nadjeva tanko premažemo vodom.
- Sve zajedno preklopimo drugom polovicom tijesta, prstima lagano utisnemo mjesta oko nadjeva, da se tijesta bolje prilijepe i pomoću okruglog oštrog modela ili prikladne čaše s tankim rubom, izrežemo pokladnice.
- Višak tijesta jednostavno dignemo tako da nam na dasci ostanu samo pokladnice, te ih pokrijemo krpom i ostavimo da se dižu još 30-ak minuta.
- U loncu ugrijemo biljnu mast, te na nju stavljamo pokladnice gornjom stranom prema dolje, poklopimo i pržimo po prilici 2-3 minute.
- Zatim otklopimo lonac, pokladnice okrenemo na drugu stranu i bez poklapanja pržimo još 2-3 minute, pazeći da se ne prepeku.
- Gotove pokladnice izvadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće i još tople posipamo šećerom u prahu.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:120minuta |