- Almo Čatlak
 - 220 min
 - 4 porcije
 - Vrlo kalorično
 - Zahtjevna priprema
 - Sadrži jaja i mlijeko
 
        Blagdanski kolač s ružmarinom    
                
        U našem video receptu saznajte kako pripremiti blagdanski kolač s ružmarinom.    
        Ime ružmarin potječe od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa" te se koristi kao začin mnogim jelima od mesa ili ribe. Međutim mi smo napravili mali iskorak i sljubili ga s jako finim blagdanskim slatkim kolačem. U slast!
        
    Odaberite broj porcija:
    
                
        Potrebni Sastojci:    
                - jaja, 5
 - šećer, 60 g
 - maslac, 90 g omekšalog
 - maslac, 250 g
 - jogurt, 180 g
 - namjensko brašno, 500 g
 - suhi kvasac, 7 g
 - smeđi šećer, 250 g
 - ružmarin, 1 žlica mljeveni
 - grožđice, 100 g sušenih
 - sol
 - šećer u prahu
 
| 
             
        
    Odaberite broj porcija:
     
                
        Potrebni Sastojci:     
                
  | 
                    
        Upute po koracima:    
                - U posudu miksera razbijemo jedno jaje, dodamo 4 žumanjka, 60 g šećera, prstohvat soli, 90 g omekšalog maslaca, jogurt i izradimo jednolično, pjenasto tijesto. Zatim dodamo 1/3 brašna, suhi kvasac i nastavkom za tijesto miksamo dalje, povremeno dodajući preostalo brašno.
 - Dobiveno tijesto oblikujemo u kuglu, stavimo je u namašćenu posudu, prekrijemo prozirnom kuhinjskom folijom i ostavimo da se diže 2-2 ½ sata.
 - Potom u ugrijani lončić stavimo preostali maslac, dodamo smeđi šećer, sušene grožđice, mljeveni ružmarin i miješajući grijemo na srednje jakoj vatri.
 - Kad se šećer rastopi i umak zgusne, lončić maknemo s vatre i ostavimo da se umak malo ohladi.
 - Za to vrijeme dignuto tijesto premjestimo na radnu površinu, iz njega prstima istisnemo zrak, oblikujemo kobasicu promjera 5 cm, narežemo ju na komade od kojih dlanovima oblikujemo kuglice veličine loptica za golf.
 - Potom po dnu kalupa za kolače rasporedimo 1/3 pripremljenog umaka i njime malo premažemo stjenke, složimo jedan red pripremljenih kuglica tijesta, prelijemo ih s malo umaka, složimo slijedeći red tijesta, prelijemo ih s prestalim umakom i ostavimo da se tijesto diže još 30-ak minuta.
 - Kad se volumen tijesta udvostručio, stavimo ga peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 30-ak minuta.
 - Gotov kolač premjestimo na pladanj za torte, posipamo ga šećerom u prahu i poslužimo.
 
        
    >> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
        
    
    
    
                | 
            
 | 
                                
| Vrijeme pripreme:220minuta | 

    







    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    





