- Almo Čatlak
- 220 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Blagdanski kolač s ružmarinom
U našem video receptu saznajte kako pripremiti blagdanski kolač s ružmarinom.
Ime ružmarin potječe od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa" te se koristi kao začin mnogim jelima od mesa ili ribe. Međutim mi smo napravili mali iskorak i sljubili ga s jako finim blagdanskim slatkim kolačem. U slast!
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- jaja, 5
- šećer, 60 g
- maslac, 90 g omekšalog
- maslac, 250 g
- jogurt, 180 g
- namjensko brašno, 500 g
- suhi kvasac, 7 g
- smeđi šećer, 250 g
- ružmarin, 1 žlica mljeveni
- grožđice, 100 g sušenih
- sol
- šećer u prahu
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- U posudu miksera razbijemo jedno jaje, dodamo 4 žumanjka, 60 g šećera, prstohvat soli, 90 g omekšalog maslaca, jogurt i izradimo jednolično, pjenasto tijesto. Zatim dodamo 1/3 brašna, suhi kvasac i nastavkom za tijesto miksamo dalje, povremeno dodajući preostalo brašno.
- Dobiveno tijesto oblikujemo u kuglu, stavimo je u namašćenu posudu, prekrijemo prozirnom kuhinjskom folijom i ostavimo da se diže 2-2 ½ sata.
- Potom u ugrijani lončić stavimo preostali maslac, dodamo smeđi šećer, sušene grožđice, mljeveni ružmarin i miješajući grijemo na srednje jakoj vatri.
- Kad se šećer rastopi i umak zgusne, lončić maknemo s vatre i ostavimo da se umak malo ohladi.
- Za to vrijeme dignuto tijesto premjestimo na radnu površinu, iz njega prstima istisnemo zrak, oblikujemo kobasicu promjera 5 cm, narežemo ju na komade od kojih dlanovima oblikujemo kuglice veličine loptica za golf.
- Potom po dnu kalupa za kolače rasporedimo 1/3 pripremljenog umaka i njime malo premažemo stjenke, složimo jedan red pripremljenih kuglica tijesta, prelijemo ih s malo umaka, složimo slijedeći red tijesta, prelijemo ih s prestalim umakom i ostavimo da se tijesto diže još 30-ak minuta.
- Kad se volumen tijesta udvostručio, stavimo ga peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 30-ak minuta.
- Gotov kolač premjestimo na pladanj za torte, posipamo ga šećerom u prahu i poslužimo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:220minuta |