- Fina Malinić
- 240 min
- 4-6 porcije
- Vrlo kalorično
- Srednje zahtjevno
- Jelo sadrži meso
Bosanski lonac je tradicionalno jelo Bosne i Hercegovine, a porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne, kada se pripravljao kao tradicionalno radničko jelo. Priprema bosanskog lonca je vremenski zahtjevna, no svakako vrijedna svake žlice ovog finog gulaša.
Bosanski lonac
Popularnost: |
|
U našem receptu saznajte kako pripremiti bosanski lonac.
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- junetina, 1 kg
- krumpir, 5 mladi
- mahune, 1 šaka
- grašak, 1 šaka
- mrkva, 2
- rajčica, 4
- celerov list, 5 vezica
- svježi peršin, 1 vezica
- češnjak, 10 režnjeva
- luk, 2 glavice
- bijelo vino, 150 ml
- voda, 100 ml
- sol
- papar
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Meso operemo i narežemo na kockice.
- Zatim krumpire i mrkvu narežemo na kockice, peršin, celer, luk i češnjak sitno nasjeckamo, rajčicu narežemo na manje kriške, a grašak i mahune ostavimo u komadu.
- Sada u lonac slažemo red povrća, pa preko povrća stavimo red mesa.
- Svaki red posolimo i popaprimo, dodamo po 2 češnjaka pa sve pospemo peršinovim i celerovim lišćem. Namirnice nastavimo slagati dok ih sve ne potrošimo.
- Kada smo složili sve namirnice, u lonac ulijemo vodu i bijelo vino, a preko svega složimo rajčicu narezanu na kriške. Pri slaganju pripazimo da u loncu ostane dovoljno mjesta kako bi se namirnice mogle dobro skuhati.
- Zatim lonac poklopimo i kuhamo na jačoj vatri dok ne zakipi, a kada zakipi smanjimo vatru i ostavimo da se kuha oko 3 sata.
- Nakon poprilici 3 sata, kada je meso dovoljno mekano, jelo možemo poslužiti.
|
Vrijeme pripreme:240minuta |