- Almo Čatlak
- 110 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Buhtle s pekmezom od šljiva
U našem video receptu saznajte kako pripremiti buhtle s pekmezom od šljiva.
Buhtle su okrugli kolači od dizanog tijesta, proizvedenog od glatkog i oštrog brašna, sa slatkim i slanim punjenjem, potječu iz češke pokrajine Bohemije, a udomaćile su se u njemačkoj, austrijskoj, mađarskoj i našoj kuhinji. Ukoliko sami želite pripremiti ova fina i slatka peciva, slijedite naše upute.
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- mlijeko, 180 ml
- glatko brašno, 240 g
- oštro brašno, 120 g
- svježi kvasac, 25 g
- šećer, 30 g
- limun, 1
- jaja, 2
- maslac, 120 g
- rum, 10 ml
- pekmez od šljiva, 150 g
- šećer u prahu
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- U zdjelicu razbijemo cijelo jaje, dodamo jedan žumanjak i umutimo ih, glatko i oštro brašno prosijemo u istu zdjelu i promiješamo, a limunovu koricu naribamo.
- U zdjelu ulijemo mlako mlijeko (cca. 35°C), dodamo mrvljeni kvasac, žličicu šećera i pjenjačom dobro izradimo sastojke.
- Zatim dodamo trećinu mješavine brašna, još jednom dobro izmiješamo sastojke, prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom da se diže 15-ak minuta.
- Potom u smjesu dodamo preostalu mješavinu brašna, naribanu koricu limuna, šećer, ulijemo rum, umućena jaja i rastopljeni maslac, malo posolimo, promiješamo i kuhačom istučemo („klofamo“) tijesto dok se ne počne odvajati od stijenke zdjele.
- Ovako pripremljeno tijesto prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže.
- Nakon 40-ak minuta tijesto premjestimo na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljamo ga na debljinu 1 centimetra, iz njega izrežemo krugove promjera 6-7 centimetara, a višak tijesta odstranimo.
- Svaki krug od tijesta nadjenemo pekmezom od šljiva, od njih oblikujemo kuglice spajajući im rubove i pazeći da ne iscuri nadjev, umočimo ih u rastopljeni maslac i namašćenom stranom okrenutom prema gore, slažemo u maslacem premazanu i pobrašnjenu vatrostalnu posudu te ih stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 30-ak minuta.
- Gotove buhtle posipamo šećerom u prahu i poslužimo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:110minuta |