California rolls (uramaki sushi)

 • 30 min
 • 4 porcije
 • Niskokalorično
 • Zahtjevna priprema
 • Jelo sadrži meso
California rolls (uramaki sushi)
U našem video receptu saznajte kako pripremiti California rolls (uramaki sushi).

Zanimljiv način pripreme sushija, koji potječe iz Californije, a domislio mu se chef japanskog porijekla.

California rolls (uramaki sushi) - U našem video receptu saznajte kako pripremiti California rolls (uramaki sushi). - morska alga nori, riža (za sushi), šećer, sol, ocat od riže, krastavac (svježi), avokado, limun, surimi ((usitnjeno meso ribe s aromom rakova)), sezam, umak od soje, wasabi pasta, đumbir (za sushi), Rižu stavimo u sito i dobro isperemo pod mlazom hladne vode. U lonac stavimo rižu i jednaku količinu vode.; Lonac stavimo iznad vatre i prije nego voda zavrije poklopimo rižu, smanjimo vatru na minimum i kuhamo 10 minuta. Zatim ugasimo vatru i rižu ostavimo poklopljenu još 10 minuta da odstoji. Na ovaj način kuhanja u malo vode dobivamo „al dente“ rižu koju možemo lako oblikovati. ; Za to vrijeme, u manji lonac ili tavicu, stavimo šećer, sol i rižin ocat, te na slaboj vatri ugrijemo sastojke (ne kuhamo). ; Gotovu rižu premjestimo u zdjelu (po mogućnosti drvenu), posipamo mješavinom šećera, soli i rižinog octa, te tankim dijelom drvene kuhače prorezujemo i hladimo na sobnoj temperaturi (ne miješamo) dok ne postane mlaka. ; Svježi krastavac operemo, ogulimo, odstranimo koštice i narežemo na trakice. Avokado ogulimo, odstranimo središnju kost, a meso narežemo na trakice i poprskamo limunovim sokom da ne oksidira. Surimi narežemo na trakice. ; U zagrijanu tavu stavimo sjemenke sezama i kratko ih pržimo do zlatno-žute boje. ; List nori na širem djelu skratimo za 1/3, te veći komad, sa širim djelom i sjajnom stranom, položimo na podložak od bambusovog drveta.; Prije oblikovanja riže, prste i dlanove navlažimo u vodi s malo rižinog octa. Zatim rižu rasporedimo na 2/3 površine, šireg dijela lista nori i u debljini nešto manje od jednog centimetra. ; Potom nadjeveni list nori, zajedno s rižom premjestimo tj. okrenemo rižom prema dolje, na podložak od bambusovog drveta koji smo prekrili prozirnom kuhinjskom folijom (da nam riža ne propada kroz bambus). ; Zatim po sredini lista, s lijeva na desno, slažemo trakice avokada, surimi-a i svježih krastavaca (ne previše, tako da možemo saviti svitak), te sve zajedno, uz pomoć podloška i prozirne kuhinjske folije, savinemo u „California roll“. ; Dobiveni svitak jednolično uvaljamo u pržene sjemenke sezama, te oštrim nožem, prethodno namočenim u vodu pomiješanu s rižinim octom, prerežemo na dva jednaka djela. ; Zatim svitke stavimo jedan iza drugog i narežemo na 6 jednaka djelova. ; California roll´s ravnomjerno složimo na tanjure i uz njih poslužimo sojin umak, wasabi pastu i suši đumbir.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
 1. Rižu stavimo u sito i dobro isperemo pod mlazom hladne vode. U lonac stavimo rižu i jednaku količinu vode.
 2. Lonac stavimo iznad vatre i prije nego voda zavrije poklopimo rižu, smanjimo vatru na minimum i kuhamo 10 minuta. Zatim ugasimo vatru i rižu ostavimo poklopljenu još 10 minuta da odstoji. Na ovaj način kuhanja u malo vode dobivamo „al dente“ rižu koju možemo lako oblikovati.
 3. Za to vrijeme, u manji lonac ili tavicu, stavimo šećer, sol i rižin ocat, te na slaboj vatri ugrijemo sastojke (ne kuhamo).
 4. Gotovu rižu premjestimo u zdjelu (po mogućnosti drvenu), posipamo mješavinom šećera, soli i rižinog octa, te tankim dijelom drvene kuhače prorezujemo i hladimo na sobnoj temperaturi (ne miješamo) dok ne postane mlaka.
 5. Svježi krastavac operemo, ogulimo, odstranimo koštice i narežemo na trakice. Avokado ogulimo, odstranimo središnju kost, a meso narežemo na trakice i poprskamo limunovim sokom da ne oksidira. Surimi narežemo na trakice.
 6. U zagrijanu tavu stavimo sjemenke sezama i kratko ih pržimo do zlatno-žute boje.
 7. List nori na širem djelu skratimo za 1/3, te veći komad, sa širim djelom i sjajnom stranom, položimo na podložak od bambusovog drveta.
 8. Prije oblikovanja riže, prste i dlanove navlažimo u vodi s malo rižinog octa. Zatim rižu rasporedimo na 2/3 površine, šireg dijela lista nori i u debljini nešto manje od jednog centimetra.
 9. Potom nadjeveni list nori, zajedno s rižom premjestimo tj. okrenemo rižom prema dolje, na podložak od bambusovog drveta koji smo prekrili prozirnom kuhinjskom folijom (da nam riža ne propada kroz bambus).
 10. Zatim po sredini lista, s lijeva na desno, slažemo trakice avokada, surimi-a i svježih krastavaca (ne previše, tako da možemo saviti svitak), te sve zajedno, uz pomoć podloška i prozirne kuhinjske folije, savinemo u „California roll“.
 11. Dobiveni svitak jednolično uvaljamo u pržene sjemenke sezama, te oštrim nožem, prethodno namočenim u vodu pomiješanu s rižinim octom, prerežemo na dva jednaka djela.
 12. Zatim svitke stavimo jedan iza drugog i narežemo na 6 jednaka djelova.
 13. California roll´s ravnomjerno složimo na tanjure i uz njih poslužimo sojin umak, wasabi pastu i suši đumbir.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 30
Rating: 4.57
You:
Rate this recipe!
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:30minuta

Najnovije zanimljivosti: