Christstollen – njemački božićni kolač – U našem video receptu saznajte kako pripremiti christstollen – njemački božićni kolač. – mlijeko (mlakog), šećer, suhi kvasac, maslac (omekšalog), maslac (rastopljenog), jaje, vanilin šećer, cimet (u prahu), namjensko brašno (za kolače), grožđice (sušenih), grožđice (zlatnih, sušenih), kandirano voće (miješanog), bademi (u štapićima), Jaje umutimo, sušeno i kandirano voće pomiješamo u zdjelici, prelijemo ga toplom vodom i ostavimo da se natopi. ; U zdjelicu s toplim mlijekom dodamo suhi kvasac, žličicu brašna, žličicu šećera, promiješamo pjenjačom i ostavimo da se pjenica diže. Za to vrijeme u zasebnu zdjelu stavimo omekšali maslac, dodamo šećer i vanilin šećer te ručnim mikserom izradimo smjesu. ; Zatim dodamo umućeno jaje i izradimo kremu. Potom u zdjelu s kremom prosijemo brašno, dodamo cimet u prahu, prstohvat soli, ulijemo dignutu pjenicu i ručnim mikserom izradimo jednolično tijesto. ; Dobiveno tijesto oblikujemo u kuglu, vratimo u zdjelu, poklopimo i ostavimo na toplom dok tijesto ne udvostruči volumen. ; Nakon 1 h i 45 minuta tijesto izvadimo na radnu površinu, malo ga raširimo, prekrijemo natopljenim i ocijeđenim sušenim i kandiranim voćem, štapićima badema i sve zajedno izmijesimo rukama. ; Zatim tijesto premjestimo na pobrašnjenu dasku i razvaljamo ga na ovalan oblik debljine 2 centimetra, kraće strane malo savijemo prema unutra, jednu dužu stranu savijemo do sredine, preko nje savijemo i drugu dužu stranu te bridom dlana napravimo usjek po dužini. ; Tako pripremljeno tijesto premjestimo na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje, prekrijemo ga kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže. Nakon 60 minuta tijesto stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 45 minuta. ; Pečeni kolač izvadimo iz pećnice i pričekamo da se malo ohladi. Potom ga premažemo rastopljenim maslacem i posipamo šećerom.
; Ovako pripremljen kolač najbolje je potpuno ohladiti, omotati prozirnom kuhinjskom folijom kako bi zadržao sočnost i arome te poslužiti za nekoliko dana, a prije posluživanja ga posipati šećerom u prahu.; – Njemačka je poznata po odličnim automobilima, vrsnim pivama i dobrom nogometu, ali i po kolačima. Ako želite vidjeti uz kakve kolače Nijemci slave Božić, pogledajte video u prilogu.
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Christstollen – njemački božićni kolač – U našem video receptu saznajte kako pripremiti christstollen – njemački božićni kolač. – mlijeko (mlakog), šećer, suhi kvasac, maslac (omekšalog), maslac (rastopljenog), jaje, vanilin šećer, cimet (u prahu), namjensko brašno (za kolače), grožðice (sušenih), grožðice (zlatnih, sušenih), kandirano voće (miješanog), bademi (u štapićima), Jaje umutimo, sušeno i kandirano voće pomiješamo u zdjelici, prelijemo ga toplom vodom i ostavimo da se natopi. ; U zdjelicu s toplim mlijekom dodamo suhi kvasac, žličicu brašna, žličicu šećera, promiješamo pjenjačom i ostavimo da se pjenica diže. Za to vrijeme u zasebnu zdjelu stavimo omekšali maslac, dodamo šećer i vanilin šećer te ručnim mikserom izradimo smjesu. ; Zatim dodamo umućeno jaje i izradimo kremu. Potom u zdjelu s kremom prosijemo brašno, dodamo cimet u prahu, prstohvat soli, ulijemo dignutu pjenicu i ručnim mikserom izradimo jednolično tijesto. ; Dobiveno tijesto oblikujemo u kuglu, vratimo u zdjelu, poklopimo i ostavimo na toplom dok tijesto ne udvostruči volumen. ; Nakon 1 h i 45 minuta tijesto izvadimo na radnu površinu, malo ga raširimo, prekrijemo natopljenim i ocijeđenim sušenim i kandiranim voćem, štapićima badema i sve zajedno izmijesimo rukama. ; Zatim tijesto premjestimo na pobrašnjenu dasku i razvaljamo ga na ovalan oblik debljine 2 centimetra, kraće strane malo savijemo prema unutra, jednu dužu stranu savijemo do sredine, preko nje savijemo i drugu dužu stranu te bridom dlana napravimo usjek po dužini. ; Tako pripremljeno tijesto premjestimo na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje, prekrijemo ga kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže. Nakon 60 minuta tijesto stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 45 minuta. ; Pečeni kolač izvadimo iz pećnice i pričekamo da se malo ohladi. Potom ga premažemo rastopljenim maslacem i posipamo šećerom.
; Ovako pripremljen kolač najbolje je potpuno ohladiti, omotati prozirnom kuhinjskom folijom kako bi zadržao sočnost i arome te poslužiti za nekoliko dana, a prije posluživanja ga posipati šećerom u prahu.; -</div>
Christstollen - njemački božićni kolač
U našem video receptu saznajte kako pripremiti christstollen - njemački božićni kolač.
Njemačka je poznata po odličnim automobilima, vrsnim pivama i dobrom nogometu, ali i po kolačima. Ako želite vidjeti uz kakve kolače Nijemci slave Božić, pogledajte video u prilogu.
Christstollen - njemački božićni kolač - U našem video receptu saznajte kako pripremiti christstollen - njemački božićni kolač. - mlijeko (mlakog), šećer, suhi kvasac, maslac (omekšalog), maslac (rastopljenog), jaje, vanilin šećer, cimet (u prahu), namjensko brašno (za kolače), grožðice (sušenih), grožðice (zlatnih, sušenih), kandirano voće (miješanog), bademi (u štapićima), Jaje umutimo, sušeno i kandirano voće pomiješamo u zdjelici, prelijemo ga toplom vodom i ostavimo da se natopi. ; U zdjelicu s toplim mlijekom dodamo suhi kvasac, žličicu brašna, žličicu šećera, promiješamo pjenjačom i ostavimo da se pjenica diže. Za to vrijeme u zasebnu zdjelu stavimo omekšali maslac, dodamo šećer i vanilin šećer te ručnim mikserom izradimo smjesu. ; Zatim dodamo umućeno jaje i izradimo kremu. Potom u zdjelu s kremom prosijemo brašno, dodamo cimet u prahu, prstohvat soli, ulijemo dignutu pjenicu i ručnim mikserom izradimo jednolično tijesto. ; Dobiveno tijesto oblikujemo u kuglu, vratimo u zdjelu, poklopimo i ostavimo na toplom dok tijesto ne udvostruči volumen. ; Nakon 1 h i 45 minuta tijesto izvadimo na radnu površinu, malo ga raširimo, prekrijemo natopljenim i ocijeđenim sušenim i kandiranim voćem, štapićima badema i sve zajedno izmijesimo rukama. ; Zatim tijesto premjestimo na pobrašnjenu dasku i razvaljamo ga na ovalan oblik debljine 2 centimetra, kraće strane malo savijemo prema unutra, jednu dužu stranu savijemo do sredine, preko nje savijemo i drugu dužu stranu te bridom dlana napravimo usjek po dužini. ; Tako pripremljeno tijesto premjestimo na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje, prekrijemo ga kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže. Nakon 60 minuta tijesto stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 45 minuta. ; Pečeni kolač izvadimo iz pećnice i pričekamo da se malo ohladi. Potom ga premažemo rastopljenim maslacem i posipamo šećerom.
; Ovako pripremljen kolač najbolje je potpuno ohladiti, omotati prozirnom kuhinjskom folijom kako bi zadržao sočnost i arome te poslužiti za nekoliko dana, a prije posluživanja ga posipati šećerom u prahu.; -
Jaje umutimo, sušeno i kandirano voće pomiješamo u zdjelici, prelijemo ga toplom vodom i ostavimo da se natopi.
U zdjelicu s toplim mlijekom dodamo suhi kvasac, žličicu brašna, žličicu šećera, promiješamo pjenjačom i ostavimo da se pjenica diže. Za to vrijeme u zasebnu zdjelu stavimo omekšali maslac, dodamo šećer i vanilin šećer te ručnim mikserom izradimo smjesu.
Zatim dodamo umućeno jaje i izradimo kremu. Potom u zdjelu s kremom prosijemo brašno, dodamo cimet u prahu, prstohvat soli, ulijemo dignutu pjenicu i ručnim mikserom izradimo jednolično tijesto.
Dobiveno tijesto oblikujemo u kuglu, vratimo u zdjelu, poklopimo i ostavimo na toplom dok tijesto ne udvostruči volumen.
Nakon 1 h i 45 minuta tijesto izvadimo na radnu površinu, malo ga raširimo, prekrijemo natopljenim i ocijeđenim sušenim i kandiranim voćem, štapićima badema i sve zajedno izmijesimo rukama.
Zatim tijesto premjestimo na pobrašnjenu dasku i razvaljamo ga na ovalan oblik debljine 2 centimetra, kraće strane malo savijemo prema unutra, jednu dužu stranu savijemo do sredine, preko nje savijemo i drugu dužu stranu te bridom dlana napravimo usjek po dužini.
Tako pripremljeno tijesto premjestimo na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje, prekrijemo ga kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže. Nakon 60 minuta tijesto stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 45 minuta.
Pečeni kolač izvadimo iz pećnice i pričekamo da se malo ohladi. Potom ga premažemo rastopljenim maslacem i posipamo šećerom.
Ovako pripremljen kolač najbolje je potpuno ohladiti, omotati prozirnom kuhinjskom folijom kako bi zadržao sočnost i arome te poslužiti za nekoliko dana, a prije posluživanja ga posipati šećerom u prahu.