- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Vrlo jednostavna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Dagnje iz pećnice
Saznajte kako pripremiti dagnje iz pećnice u našem video receptu.
Tko nije čuo za dagnje? Ona je vjerojatno najpoznatija školjka u nas (a možda i u svijetu), relativno je jeftina, a definitivno ukusna. Spremljene na ovaj način, dagnje su idealne za serviranje u svečanim prilikama. Prije pripreme držite ih nekoliko sati u slatkoj vodi, a zatim odstranite "bradu" koja viri iz njenih spojeva.
Dagnje iz pećnice - Saznajte kako pripremiti dagnje iz pećnice u našem video receptu. - dagnje, češnjak, bijelo vino, umak pesto, sol (krupne, morske), Tupom stranom noža ostružemo sve priljepke sa vanjske strane školjaka i odvojimo dlakavu „bradu“ sa spoja školjke. ; Pod mlazom hladne vode svaku školjku dobro očistimo od pijeska. Napukle dagnje i sve one koje se ne zatvore kada ih kucnemo, nisu žive i trebamo ih baciti.
; Da bi otvorili svježe dagnje, stavimo ih kuhati u lonac, u malo vina pomiješanog s vodom i uz dodatak protisnutog češnjaka i začinskog bilja. Lonac pokrijemo i kuhamo par minuta. ; Kada su se dagnje otvorile izvadimo ih i ocijedimo (zatvorene dagnje radi sigurnosti također odbacimo). ; Kada se ohlade otvorimo ih prstima i odbacimo gornju školjku, nožićem oslobodimo meso iz donje školjke, pažljivo povučemo i odvojimo gumasti prsten što okružuje meso i bacimo ga. ; Polovice školjki sa očišćenim mesom slažemo na sloju krupne morske soli u vatrostalnoj posudi. ; Svaku dagnju prekrijemo s ½ žličice gotovog umaka „Pesto“. ; Stavimo peći u pećnicu, na gornjoj razini na gril oko 2-3 minute. ; Pečene dagnje serviramo na krupnoj morskoj soli uz dodatak limuna. ; -
; Da bi otvorili svježe dagnje, stavimo ih kuhati u lonac, u malo vina pomiješanog s vodom i uz dodatak protisnutog češnjaka i začinskog bilja. Lonac pokrijemo i kuhamo par minuta. ; Kada su se dagnje otvorile izvadimo ih i ocijedimo (zatvorene dagnje radi sigurnosti također odbacimo). ; Kada se ohlade otvorimo ih prstima i odbacimo gornju školjku, nožićem oslobodimo meso iz donje školjke, pažljivo povučemo i odvojimo gumasti prsten što okružuje meso i bacimo ga. ; Polovice školjki sa očišćenim mesom slažemo na sloju krupne morske soli u vatrostalnoj posudi. ; Svaku dagnju prekrijemo s ½ žličice gotovog umaka „Pesto“. ; Stavimo peći u pećnicu, na gornjoj razini na gril oko 2-3 minute. ; Pečene dagnje serviramo na krupnoj morskoj soli uz dodatak limuna. ; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- dagnje, 500 g
- češnjak, 1 režanj
- bijelo vino, 1 dl
- umak pesto, 150 g
- sol, 400 g krupne, morske
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Tupom stranom noža ostružemo sve priljepke sa vanjske strane školjaka i odvojimo dlakavu „bradu“ sa spoja školjke.
- Pod mlazom hladne vode svaku školjku dobro očistimo od pijeska. Napukle dagnje i sve one koje se ne zatvore kada ih kucnemo, nisu žive i trebamo ih baciti.
- Da bi otvorili svježe dagnje, stavimo ih kuhati u lonac, u malo vina pomiješanog s vodom i uz dodatak protisnutog češnjaka i začinskog bilja. Lonac pokrijemo i kuhamo par minuta.
- Kada su se dagnje otvorile izvadimo ih i ocijedimo (zatvorene dagnje radi sigurnosti također odbacimo).
- Kada se ohlade otvorimo ih prstima i odbacimo gornju školjku, nožićem oslobodimo meso iz donje školjke, pažljivo povučemo i odvojimo gumasti prsten što okružuje meso i bacimo ga.
- Polovice školjki sa očišćenim mesom slažemo na sloju krupne morske soli u vatrostalnoj posudi.
- Svaku dagnju prekrijemo s ½ žličice gotovog umaka „Pesto“.
- Stavimo peći u pećnicu, na gornjoj razini na gril oko 2-3 minute.
- Pečene dagnje serviramo na krupnoj morskoj soli uz dodatak limuna.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:30minuta |