Dagnje iz pećnice

 • 30 min
 • 4 porcije
 • Niskokalorično
 • Vrlo jednostavna priprema
 • Sadrži ribu/ morske plodove
Dagnje iz pećnice
Saznajte kako pripremiti dagnje iz pećnice u našem video receptu.

Tko nije čuo za dagnje? Ona je vjerojatno najpoznatija školjka u nas (a možda i u svijetu), relativno je jeftina, a definitivno ukusna. Spremljene na ovaj način, dagnje su idealne za serviranje u svečanim prilikama. Prije pripreme držite ih nekoliko sati u slatkoj vodi, a zatim odstranite "bradu" koja viri iz njenih spojeva.

Dagnje iz pećnice - Saznajte kako pripremiti dagnje iz pećnice u našem video receptu. - dagnje, češnjak, bijelo vino, umak pesto, sol (krupne, morske), Tupom stranom noža ostružemo sve priljepke sa vanjske strane školjaka i odvojimo dlakavu „bradu“ sa spoja školjke. ; Pod mlazom hladne vode svaku školjku dobro očistimo od pijeska. Napukle dagnje i sve one koje se ne zatvore kada ih kucnemo, nisu žive i trebamo ih baciti.
; Da bi otvorili svježe dagnje, stavimo ih kuhati u lonac, u malo vina pomiješanog s vodom i uz dodatak protisnutog češnjaka i začinskog bilja. Lonac pokrijemo i kuhamo par minuta. ; Kada su se dagnje otvorile izvadimo ih i ocijedimo (zatvorene dagnje radi sigurnosti također odbacimo). ; Kada se ohlade otvorimo ih prstima i odbacimo gornju školjku, nožićem oslobodimo meso iz donje školjke, pažljivo povučemo i odvojimo gumasti prsten što okružuje meso i bacimo ga. ; Polovice školjki sa očišćenim mesom slažemo na sloju krupne morske soli u vatrostalnoj posudi. ; Svaku dagnju prekrijemo s ½ žličice gotovog umaka „Pesto“. ; Stavimo peći u pećnicu, na gornjoj razini na gril oko 2-3 minute. ; Pečene dagnje serviramo na krupnoj morskoj soli uz dodatak limuna. ; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
 1. Tupom stranom noža ostružemo sve priljepke sa vanjske strane školjaka i odvojimo dlakavu „bradu“ sa spoja školjke.
 2. Pod mlazom hladne vode svaku školjku dobro očistimo od pijeska. Napukle dagnje i sve one koje se ne zatvore kada ih kucnemo, nisu žive i trebamo ih baciti.
 3. Da bi otvorili svježe dagnje, stavimo ih kuhati u lonac, u malo vina pomiješanog s vodom i uz dodatak protisnutog češnjaka i začinskog bilja. Lonac pokrijemo i kuhamo par minuta.
 4. Kada su se dagnje otvorile izvadimo ih i ocijedimo (zatvorene dagnje radi sigurnosti također odbacimo).
 5. Kada se ohlade otvorimo ih prstima i odbacimo gornju školjku, nožićem oslobodimo meso iz donje školjke, pažljivo povučemo i odvojimo gumasti prsten što okružuje meso i bacimo ga.
 6. Polovice školjki sa očišćenim mesom slažemo na sloju krupne morske soli u vatrostalnoj posudi.
 7. Svaku dagnju prekrijemo s ½ žličice gotovog umaka „Pesto“.
 8. Stavimo peći u pećnicu, na gornjoj razini na gril oko 2-3 minute.
 9. Pečene dagnje serviramo na krupnoj morskoj soli uz dodatak limuna.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 25
Rating: 4.68
You:
Rate this recipe!
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:30minuta

Najnovije zanimljivosti: