- Almo Čatlak
- 180 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Germknedli s umakom od vanilije
U našem video receptu saznajte kako pripremiti germknedle s umakom od vanilije.
Germknedle su specijalitet češke i bečke kuhinje, a i u bavarskoj su kuhinji dosta raširene i omiljene. Često se pripremaju s umakom od maka, a mi smo ih danas prepremili s finim umakom od vanilije. Dobar tek!
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- namjensko brašno, 500 g
- suhi kvasac, 7 g
- šećer, 50 g
- mlijeko, 1050 ml
- maslac, 25 g rastopljenog
- jaje, 1
- maslac, 50 g
- vanilija, 1 mahuna
- kukuruzni škrob, 2 žličice
- limun, 1
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- U posudu miksera stavimo brašno, dodamo suhi kvasac, žličicu šećera i izmiješamo sastojke. Zatim ulijemo 300 ml mlijeka, dodamo umućeno jaje, rastopljeni maslac, 2/3 naribane limunove korice i izradimo glatko tijesto.
- Potom od tijesta oblikujemo kuglu, premjestimo je u namašćenu zdjelu, prekrijemo kuhinjskom krpom i stavimo na toplo da se diže. Nakon 90-ak minuta tijesto premjestimo na radnu površinu, iz njega istisnemo zrak i izvaljamo ga u oblik kobasice promjera 7-8 cm.
- Zatim tijesto narežemo na 8 jednakih komada i oblikujemo okruglice, prekrijemo ih kuhinjskom krpom te ostavimo da se još dižu.
- Nakon 30-ak minuta u ugrijan lonac stavimo 50 g maslaca, dodamo 25 g šećera i grijemo na laganoj vatri dok se šećer ne počne topiti. Potom ulijemo 250 ml mlijeka, preko njega, u malom razmaku, složimo dignute okruglice od tijesta, poklopimo i kuhamo ih 30-ak minuta na laganoj vatri.
- Nakon 20-ak minuta u ugrijani lončić ulijemo 300 ml mlijeka, dodamo 25 g šećera, unutrašnji dio mahune vanilije, promiješamo i kuhamo na laganoj vatri.
- Za to vrijeme u zdjelu ulijemo 200 ml mlijeka, dodamo žumanjak, preostalu naribanu koricu limuna, kukuruzni škrob, izmiješamo pjenjačom i stavimo na stranu.
- Kuhane okruglice premjestimo na tanjur za posluživanje, lončić s mlijekom i vanilijom maknemo s vatre i u njega polako umiješamo mješavinu mlijeka, žumanjka i kukuruznog škroba te miješamo pjenjačom dok umak ne zgusne.
- Zatim lončić stavimo iznad vatre i miješajući pričekamo da umak još jednom zavri.
- Dobivenim umakom prelijemo okruglice i poslužimo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:180minuta |