- Almo Čatlak
- 45 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Gratinirana tjestenina sa šunkom i tvrdo kuhanim jajima
U našem video receptu saznajte kako pripremiti gratiniranu tjesteninu sa šunkom i tvrdo kuhanim jajima.
Gratiniranje je postupak pripreme hrane u pećnici ili pod grilom koja se prelije umakom i posipa naribanim sirom kako bi dobila hrskavu koricu, a ovaj smo put gratinirali tjesteninu. Pogledajte kako!
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- tjestenina, 320 g valovitih rezanaca
- maslac, 60 g
- luk, 4 glavice
- brašno, 40 g
- mlijeko, 300 ml
- povrtni temeljac, 200 ml
- muškatni oraščić, 1/2 žličice naribanog
- sir ementaler, 80 g
- kuhana šunka, 120 g
- jaja, 4 tvrdo kuhana
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Šunku i luk narežemo na tanke trakice, tvrdo kuhana jaja prepolovimo, a ementaler naribamo.
- U ugrijanu tavu stavimo polovicu maslaca i pričekamo da se rastopi. Zatim dodamo trakice luka, posolimo, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri.
- Nakon 3-4 minute prženja, luk izvadimo na stranu, a u istu tavu stavimo preostali maslac, ulijemo malo maslinovog ulja, dodamo brašno i kratko ga pržimo, stalno miješajući pjenjačom.
- Čim brašno počne dobivati boju, uz stalno miješanje pazeći da se ne stvaraju grudice, polako ulijemo mlijeko i juhu, dodamo naribani muškatni oraščić, posolimo i dalje miješajući grijemo umak, a za to vrijeme u lonac s vrelom i posoljenom vodom dodamo tjesteninu i kuhamo ju polovicu vremena nego što je predviđeno.
- Kada je umak postao jednoličan postupno umiješamo veći dio naribanog sira, dodamo prženi luk i trakice šunke, dobro izmiješamo sastojke i umak maknemo s vatre.
- Napola kuhanu tjesteninu ocijedimo i umiješamo u umak, sve zajedno premjestimo u prikladnu vatrostalnu posudu, preko svega rasporedimo polovice jaja, posipamo preostalim naribanim sirom i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 220°C, pod gril, 15-ak minuta.
- Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:45minuta |