Gratinirane Jakobove kapice (školjke St. Jacques)

 • 30 min
 • 4 porcije
 • Niskokalorično
 • Jednostavna priprema
 • Sadrži mlijeko, nema mesa
Gratinirane Jakobove kapice (školjke St. Jacques)
U našem video receptu saznajte kako pripremiti gratinirane Jakobove kapice.

Trebate li nešto profinjeno za neku od nadolazećih ljetnih večera s prijeteljima, ovo će biti idealan uvod u fini obrok. U vrućim danima ovakva kombinacija je sigurna oklada, a k tome ove elegantne školjke jamče eleganciju koja će biti primijećena!

Gratinirane Jakobove kapice (školjke St. Jacques) - U našem video receptu saznajte kako pripremiti gratinirane Jakobove kapice. - školjke jakobove kapice, rajčica (sjeckane), sir mozzarella, bosiljak (svježeg), sir ribanac, zelena salata, limun, maslinovo ulje, sol i papar, U zdjelu sa sjeckanom rajčicom, dodamo na trakice narezan svježi bosiljak, nekoliko kapi maslinovog ulja, začinimo solju i paprom, te izmiješamo sastojke. ; Školjke otvorimo tako što ih držimo sa zaobljenom stranom na dlanu, umetnemo otvarač za kamenice između polovica oklopa u blizini šarke i rastvorimo je. ; Pomoću žlice odvojimo meso od mišića ispod mesa u donjem oklopu. Meso izvadimo, a prstima odstranimo tamne organe. ; Zatim meso i i narančastu ikru isperemo pod hladnom vodom i narežemo na kockice. ; Oklope školjaka u kojima ćemo poslužiti školjke oribamo i prokuhamo u vodi 5 minuta. ; U zdjelu s mozzarellom narezanom na kockice dodamo narezano meso školjaka i dobro promiješamo. ; Zatim oklope školjaka nadjenemo žlicom smjese sa sjeckanom rajčicom, žlicom mješavine mozzarelle i mesa školjaka, te ih slažemo u lim za pečenje, kojem smo dno posipali slojem soli da se školjke tijekom pečenja ne preokrenu. ; Školjke posipamo s malo naribanog sira ribanca i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200°C, pod gril, 10-ak minuta. ; Gratinirane školjke stavimo na par listova zelene salare, ukrasimo limunom i poslužimo.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
 1. U zdjelu sa sjeckanom rajčicom, dodamo na trakice narezan svježi bosiljak, nekoliko kapi maslinovog ulja, začinimo solju i paprom, te izmiješamo sastojke.
 2. Školjke otvorimo tako što ih držimo sa zaobljenom stranom na dlanu, umetnemo otvarač za kamenice između polovica oklopa u blizini šarke i rastvorimo je.
 3. Pomoću žlice odvojimo meso od mišića ispod mesa u donjem oklopu. Meso izvadimo, a prstima odstranimo tamne organe.
 4. Zatim meso i i narančastu ikru isperemo pod hladnom vodom i narežemo na kockice.
 5. Oklope školjaka u kojima ćemo poslužiti školjke oribamo i prokuhamo u vodi 5 minuta.
 6. U zdjelu s mozzarellom narezanom na kockice dodamo narezano meso školjaka i dobro promiješamo.
 7. Zatim oklope školjaka nadjenemo žlicom smjese sa sjeckanom rajčicom, žlicom mješavine mozzarelle i mesa školjaka, te ih slažemo u lim za pečenje, kojem smo dno posipali slojem soli da se školjke tijekom pečenja ne preokrenu.
 8. Školjke posipamo s malo naribanog sira ribanca i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200°C, pod gril, 10-ak minuta.
 9. Gratinirane školjke stavimo na par listova zelene salare, ukrasimo limunom i poslužimo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 30
Rating: 4.67
You:
Rate this recipe!
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:30minuta

Najnovije zanimljivosti: