- Fina Malinić
- 90 min
- 5 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Grčka pita od špinata (Spanakopita)
Popularnost: |
|
U našem receptu saznajte kako pripremiti grčku pitu od špinata.
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- maslinovo ulje, 3 žlice
- luk, 1 komad (nasjeckan)
- mladi luk, 1 svežanj (nasjeckan)
- češnjak, 2 češnja (nasjeckan)
- špinat, 900 grama (opran i narezan)
- peršin, 1/2 šalice (svježe sjeckani)
- jaja, 2 komada
- sir ricotta, 1/2 šalice
- sir feta, 1 šalica (izmrvljen)
- kore za savijače, 8 listova
- maslinovo ulje, 1/4 šalice
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Zagrijte pećnicu na 175°C. Nauljite kvadratni lim za pečenje (23x23 cm).
- Na srednje jakom plamenu zagrijte 3 žlice maslinovog ulja. Pržite luk, mladi luk i češnjak dok ne omekšaju, odnosno poprime svijetlo smeđu boju.
- Nakon toga umiješajte špinat i peršin te nastavite kuhati još 2 minute (dok špinat ne postane mekan). Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
- U srednje velikoj posudi pomiješate jaja, ricotta sir i feta sir, a zatim dodajte i smjesu sa špinatom.
- Na pripremljeni lim za pečenje stavite jednu koru za savijače i premažite maslinovim uljem. Zatim stavite novu koru i premažite maslinovim uljem. Postupak ponovite s još dvije kore. (kore bi trebale prelaziti preko lima za pečenje)
- Dodajte smjesu sa špinatom i sirom, a zatim preklopite dijelom kora koji prelazi preko lima. Premažite maslinovim uljem, a zatim dodajte preostale kore tako da svaku najprije premažete maslinovim uljem.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta dok ne dobijete zlatno-smeđu boju.
|
Vrijeme pripreme:90minuta |