- Almo Čatlak
- 60 min
- 4-6 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Grčki kolačići s Metaxom - kourabiedes
U našem video receptu saznajte kako pripremiti grčke kolačiće s metaxom - kourabiedes.
Ovi kolačići tradicionalno su grčko jelo – poslužuju se u tjednu koji slijedi Uskrs, a priprema im je dovoljno jednostavna da se i oni neiskusni mogu uhvatiti ukoštac s njima. Ne čekajte Uskrs već ih isprobajte što prije!
Grčki kolačići s Metaxom - kourabiedes - U našem video receptu saznajte kako pripremiti grčke kolačiće s metaxom - kourabiedes. - maslac, šećer, bademi (blanširanih, sjeckanih ), žumanjak, metaxa ((ili brandya)), prašak za pecivo, aroma naranče, aroma vanilije, oštro brašno, šećer u prahu, U zdjelu stavimo omekšali maslac, dodamo šećer, sve zajedno utisnemo vilicom i pjenasto izradimo ručnim mikserom. ; Zatim u smjesu dodamo blanširane sjeckane bademe, žutanjke, Metaxu, prašak za pecivo, aromu narančine korice i vanilije, te nježno izmiješamo sastojke, da nam keksi budu rahli. ; Potom u zdjelu, postupno i uz miješanje lopaticom ili kuhačom, dodamo brašno i rukom izmijesimo rahlo tijesto. Dobiveno tijesto poklopimo i ostavimo da miruje 15-ak minuta. ; Zatim od dobivenog tijesta uzimamo komade od kojih dlanovima oblikujemo kuglice veličine oraha. ; Kuglice slažemo u razmacima u lim, na papir za pečenje i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 160°C, 20-ak minuta, odnosno, dok ne dobiju zlatno žutu boju. ; Gotove kolačiće izvadimo iz pećnice, još tople uvaljamo u šećer u prahu, složimo na pladanj za kolače i poslužimo.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- maslac, 250 g
- šećer, 120 g
- bademi, 100 g blanširanih, sjeckanih
- žumanjak, 2
- metaxa, 20 ml (ili brandya)
- prašak za pecivo, 1 žličica
- aroma naranče, 2 g
- aroma vanilije, 2 ml
- oštro brašno, 350 g
- šećer u prahu
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- U zdjelu stavimo omekšali maslac, dodamo šećer, sve zajedno utisnemo vilicom i pjenasto izradimo ručnim mikserom.
- Zatim u smjesu dodamo blanširane sjeckane bademe, žutanjke, Metaxu, prašak za pecivo, aromu narančine korice i vanilije, te nježno izmiješamo sastojke, da nam keksi budu rahli.
- Potom u zdjelu, postupno i uz miješanje lopaticom ili kuhačom, dodamo brašno i rukom izmijesimo rahlo tijesto. Dobiveno tijesto poklopimo i ostavimo da miruje 15-ak minuta.
- Zatim od dobivenog tijesta uzimamo komade od kojih dlanovima oblikujemo kuglice veličine oraha.
- Kuglice slažemo u razmacima u lim, na papir za pečenje i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 160°C, 20-ak minuta, odnosno, dok ne dobiju zlatno žutu boju.
- Gotove kolačiće izvadimo iz pećnice, još tople uvaljamo u šećer u prahu, složimo na pladanj za kolače i poslužimo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:60minuta |