- Almo Čatlak
- 45 min
- 8 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Halva s orasima
U našem video receptu saznajte kako pripremiti halvu s orasima.
Halva je idealna orijentalna slastica za prijateljske razgovore uz kavu. Vrlo je slatka, kao i mnoge druge orijentalne slastice, pa budite umjereni kada ju konzumirate. Izvrsno paše uz šalicu crne kave!
Halva s orasima - U našem video receptu saznajte kako pripremiti halvu s orasima. - oštro brašno, glatko brašno, maslac, orasi, voda, šećer, vanilin šećer, limun, Šećerni sirup: : U lonac stavimo kuhati vodu, šećer, vanilin šećer te nekoliko koluta limuna. Kada zavrije smanjimo vatru i kuhamo pola sata. Dobiveni šećerni sirup maknemo sa vatre i ostavimo da se hladi.; Pročišćeni maslac: : Na slaboj vatri polagano bez miješanja otopimo maslac, maknemo sa vatre pa sa površine oberemo nastalu pjenicu. Preostali maslac žlicom oprezno prebacimo u čistu posudu, a mliječni talog sa dna posude bacimo.; Priprema: : Pročišćeni maslac stavimo na vatru, dodamo brašno i mljevene orahe te uz neprestano miješanje pržimo dok smjesa ne poprimi zlatno smeđu boju odnosno dok se ne počne odvajati od stjenke posude. ; Ugasimo vatru pa u smjesu stalno miješajući polako dodajemo šećernu vodu. Sve zajedno dobro izmiješamo da ne ostanu grudice. ; Zatim na laganoj vatri nastavimo miješati halvu sve dok se ne počne odvajati od posude. Halvu maknemo sa vatre i ostavimo da se malo ohladi. ; Zatim žlicom grabimo halvu i između dlanova oblikujemo kuglice koje valjamo u mljevene orahe pa jednu do druge slažemo na tanjur za posluživanje. ; Halvu po želji još posipamo mljevenim orasima ili šećerom u prahu. Halvu čuvamo pokrivenu u hladnjaku gdje može stajati i nekoliko dana.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- oštro brašno, 100 g
- glatko brašno, 100 g
- maslac, 6 žlica
- orasi, 100 g
- voda, 4 dl
- šećer, 400 g
- vanilin šećer, 10 g
- limun, 1
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
Šećerni sirup:
- U lonac stavimo kuhati vodu, šećer, vanilin šećer te nekoliko koluta limuna. Kada zavrije smanjimo vatru i kuhamo pola sata. Dobiveni šećerni sirup maknemo sa vatre i ostavimo da se hladi.
Pročišćeni maslac:
- Na slaboj vatri polagano bez miješanja otopimo maslac, maknemo sa vatre pa sa površine oberemo nastalu pjenicu. Preostali maslac žlicom oprezno prebacimo u čistu posudu, a mliječni talog sa dna posude bacimo.
Priprema:
- Pročišćeni maslac stavimo na vatru, dodamo brašno i mljevene orahe te uz neprestano miješanje pržimo dok smjesa ne poprimi zlatno smeđu boju odnosno dok se ne počne odvajati od stjenke posude.
- Ugasimo vatru pa u smjesu stalno miješajući polako dodajemo šećernu vodu. Sve zajedno dobro izmiješamo da ne ostanu grudice.
- Zatim na laganoj vatri nastavimo miješati halvu sve dok se ne počne odvajati od posude. Halvu maknemo sa vatre i ostavimo da se malo ohladi.
- Zatim žlicom grabimo halvu i između dlanova oblikujemo kuglice koje valjamo u mljevene orahe pa jednu do druge slažemo na tanjur za posluživanje.
- Halvu po želji još posipamo mljevenim orasima ili šećerom u prahu. Halvu čuvamo pokrivenu u hladnjaku gdje može stajati i nekoliko dana.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:45minuta |