- Almo Čatlak
- 60 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Pogodno za Vegane
Imam bayildi
U našem video receptu saznajte kako pripremiti orijentalno jelo Imam bayildi.
Ime ovog jela u prijevodu znači "Imam se onesvijestio". Mnogi su pokušali dokučiti zašto se točno onesvijestio. Neki kažu da je razlog u ljepoti, a drugi u harmoniji okusa ovog bezmesnog specijaliteta. No gotovo sigurno se nije onesvijestio od gladi. Probajte i ocijenite sami!
Imam bayildi - U našem video receptu saznajte kako pripremiti orijentalno jelo Imam bayildi. - patlidžani, luk, rajčice pelati (sjeckane), peršin, feferoni (slatka), češnjak, šećer, maslinovo ulje, sol i papar, Patlidžane operemo, peteljke očistimo (ne odstranjujemo). Sa nožićem za guljenje kore po dužini u razmacima odstranimo koru od peteljke pa do dna patlidžana tako da dobijemo zebrasti izgled. Po dužini jednog oguljenog mjesta, nožićem urežemo džep. ; Obrađene patlidžane stavimo močiti u hladnu vodu, pa očistimo luk i narežemo ga na kolute. Nekoliko cijelih lista peršina stavimo na stranu, a ostatak nasjeckamo. Feferone očistimo od peteljka, prerežemo ih po duljini i očistimo od koštica. Češnje češnjaka očistimo i grubo narežemo. ; Patlidžane zatim izvadimo iz vode, ocijedimo ih i osušimo kuhinjskom krpom. ; Na tavi na 3 žlice maslinovog ulja sa svih strana popržimo patlidžane, pa popržene, sa otvorima za punjenje prema gore slažemo u lonac sa pola litre vode. ; U tavi na dvije žlice maslinovog ulja kratko pirjamo kolute luka. Tavu maknemo sa vatre i u nju dodamo sjeckanu rajčicu, sjeckani peršin, sol i šećer, promiješamo pa dobivenim umakom punimo patlidžane. ; Nadjevene patlidžane našpikamo komadićima češnjaka, ukrasimo sa po dvije polovice slatkog feferona i nekoliko koluta svježeg luka. ; Poklopimo i kada zavrije na slaboj vatri kuhamo oko 30 minuta. Gotovo jelo pustimo da se ohladi u loncu u kojem se kuhalo i ohlađeno poslužimo na pladnju.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- patlidžan, 4 komada
- luk, 2 glavice
- pelati rajčice, 200 g sjeckane
- peršin, 1 vezica
- feferoni, 4 slatka
- češnjak, 4 češnja
- šećer, 1 žličica
- maslinovo ulje
- sol i papar
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Patlidžane operemo, peteljke očistimo (ne odstranjujemo). Sa nožićem za guljenje kore po dužini u razmacima odstranimo koru od peteljke pa do dna patlidžana tako da dobijemo zebrasti izgled. Po dužini jednog oguljenog mjesta, nožićem urežemo džep.
- Obrađene patlidžane stavimo močiti u hladnu vodu, pa očistimo luk i narežemo ga na kolute. Nekoliko cijelih lista peršina stavimo na stranu, a ostatak nasjeckamo. Feferone očistimo od peteljka, prerežemo ih po duljini i očistimo od koštica. Češnje češnjaka očistimo i grubo narežemo.
- Patlidžane zatim izvadimo iz vode, ocijedimo ih i osušimo kuhinjskom krpom.
- Na tavi na 3 žlice maslinovog ulja sa svih strana popržimo patlidžane, pa popržene, sa otvorima za punjenje prema gore slažemo u lonac sa pola litre vode.
- U tavi na dvije žlice maslinovog ulja kratko pirjamo kolute luka. Tavu maknemo sa vatre i u nju dodamo sjeckanu rajčicu, sjeckani peršin, sol i šećer, promiješamo pa dobivenim umakom punimo patlidžane.
- Nadjevene patlidžane našpikamo komadićima češnjaka, ukrasimo sa po dvije polovice slatkog feferona i nekoliko koluta svježeg luka.
- Poklopimo i kada zavrije na slaboj vatri kuhamo oko 30 minuta. Gotovo jelo pustimo da se ohladi u loncu u kojem se kuhalo i ohlađeno poslužimo na pladnju.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:60minuta |