Imam bayildi

 • 60 min
 • 4 porcije
 • Vrlo kalorično
 • Zahtjevna priprema
 • Pogodno za Vegane
Imam bayildi
U našem video receptu saznajte kako pripremiti orijentalno jelo Imam bayildi.

Ime ovog jela u prijevodu znači "Imam se onesvijestio". Mnogi su pokušali dokučiti zašto se točno onesvijestio. Neki kažu da je razlog u ljepoti, a drugi u harmoniji okusa ovog bezmesnog specijaliteta. No gotovo sigurno se nije onesvijestio od gladi. Probajte i ocijenite sami!

Imam bayildi - U našem video receptu saznajte kako pripremiti orijentalno jelo Imam bayildi. - patlidžani, luk, rajčice pelati (sjeckane), peršin, feferoni (slatka), češnjak, šećer, maslinovo ulje, sol i papar, Patlidžane operemo, peteljke očistimo (ne odstranjujemo). Sa nožićem za guljenje kore po dužini u razmacima odstranimo koru od peteljke pa do dna patlidžana tako da dobijemo zebrasti izgled. Po dužini jednog oguljenog mjesta, nožićem urežemo džep. ; Obrađene patlidžane stavimo močiti u hladnu vodu, pa očistimo luk i narežemo ga na kolute. Nekoliko cijelih lista peršina stavimo na stranu, a ostatak nasjeckamo. Feferone očistimo od peteljka, prerežemo ih po duljini i očistimo od koštica. Češnje češnjaka očistimo i grubo narežemo. ; Patlidžane zatim izvadimo iz vode, ocijedimo ih i osušimo kuhinjskom krpom. ; Na tavi na 3 žlice maslinovog ulja sa svih strana popržimo patlidžane, pa popržene, sa otvorima za punjenje prema gore slažemo u lonac sa pola litre vode. ; U tavi na dvije žlice maslinovog ulja kratko pirjamo kolute luka. Tavu maknemo sa vatre i u nju dodamo sjeckanu rajčicu, sjeckani peršin, sol i šećer, promiješamo pa dobivenim umakom punimo patlidžane. ; Nadjevene patlidžane našpikamo komadićima češnjaka, ukrasimo sa po dvije polovice slatkog feferona i nekoliko koluta svježeg luka. ; Poklopimo i kada zavrije na slaboj vatri kuhamo oko 30 minuta. Gotovo jelo pustimo da se ohladi u loncu u kojem se kuhalo i ohlađeno poslužimo na pladnju.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
 1. Patlidžane operemo, peteljke očistimo (ne odstranjujemo). Sa nožićem za guljenje kore po dužini u razmacima odstranimo koru od peteljke pa do dna patlidžana tako da dobijemo zebrasti izgled. Po dužini jednog oguljenog mjesta, nožićem urežemo džep.
 2. Obrađene patlidžane stavimo močiti u hladnu vodu, pa očistimo luk i narežemo ga na kolute. Nekoliko cijelih lista peršina stavimo na stranu, a ostatak nasjeckamo. Feferone očistimo od peteljka, prerežemo ih po duljini i očistimo od koštica. Češnje češnjaka očistimo i grubo narežemo.
 3. Patlidžane zatim izvadimo iz vode, ocijedimo ih i osušimo kuhinjskom krpom.
 4. Na tavi na 3 žlice maslinovog ulja sa svih strana popržimo patlidžane, pa popržene, sa otvorima za punjenje prema gore slažemo u lonac sa pola litre vode.
 5. U tavi na dvije žlice maslinovog ulja kratko pirjamo kolute luka. Tavu maknemo sa vatre i u nju dodamo sjeckanu rajčicu, sjeckani peršin, sol i šećer, promiješamo pa dobivenim umakom punimo patlidžane.
 6. Nadjevene patlidžane našpikamo komadićima češnjaka, ukrasimo sa po dvije polovice slatkog feferona i nekoliko koluta svježeg luka.
 7. Poklopimo i kada zavrije na slaboj vatri kuhamo oko 30 minuta. Gotovo jelo pustimo da se ohladi u loncu u kojem se kuhalo i ohlađeno poslužimo na pladnju.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 23
Rating: 4.65
You:
Rate this recipe!
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:60minuta

Najnovije zanimljivosti: