- Miro Biondić
- 80 min
- 6 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Jelenji medaljoni s njokima od sira u umaku od jabuka
U našem video receptu saznajte kako pripremiti jelenje medaljone s njokima od sira u umaku od zelenih jabuka.
Ova gurmanska delicija savršen je nedjeljni ručak. Medaljoni su najfiniji dio jelenja mesa i neočekivano za divljač, izuzetno su meki. Mrkva i jabuka daju slatkasti okus jelu, a crno vino posebnu aromu.
Jelenji medaljoni s njokima od sira u umaku od jabuka - U našem video receptu saznajte kako pripremiti jelenje medaljone s njokima od sira u umaku od zelenih jabuka. - meso jelena (hrbat iz paca), jabuke, kravlji sir, crno vino, rajčica, korijen celera, mrkva, luk, glatko brašno, jaje, Jelenji hrbat nakon 24 sata vadimo iz paca, sušimo, odvajamo file i kare od kosti i čistimo od žilica. Očišćene komade karea režemo poprečno da dobijemo medaljone. ; Kada razdvojimo meso od kosti, kosti oprezno nasiječemo i prepržimo ih na vrućem ulju. Da bi smo pojačali umak kostima ćemo dodati i žile koje smo očistili sa karea. ; Kada kosti dobiju boju dodamo već narezano korjenasto povrće: Korijen celera, mrku i luk. Pirjamo dok povrće ne opusti, a zatim sve zajedno zalijemo sa crvenim vinom. Pustimo da krčka na laganoj vatri sat vremena. ; Za to vrijeme priredit ćemo njoke od glatkog brašna, jaja i kravljeg sira. Smjesu ne solimo jer je kuhamo u slanoj vodi. Sastojke stavimo u jednu posudu i dobro promiješamo u kompaktnu masu. ; Dasku za tijesto posipamo sa malo brašna i na njega položimo smjesu za njoke i ručno razvaljamo dugačke valjuške, izrežemo na kratke dijelove te oblikujemo njoke jednakih veličina. ; Oblikovane njoke polagano stavljamo u kipuću posoljenu vodu da se kuhaju sve dok ne isplivaju na površinu. Vadimo ih ispiremo pod hladnom vodom i stavljamo na stranu da se ocijede. ; S vremena na vrijeme pripazimo na umak od kostiju da previše ne reducira (ne izgubi previše tekućine). ; Kada je umak gotov, iz njega vadimo kosti i dodajemo okoštene kriške jabuka. ; Kada jabuke omekšaju izmiksamo umak i začinimo sa soli i paprom. U umak dodajemo gotove njoke i sve lagano pod miješamo. ; Medaljone solimo sa obje strane i pržimo na vrućem ulju. U istoj tavici možemo prepržiti i nekoliko kriški svježih jabuka za dekoraciju. ; Poslužuje se: na tanjur položimo po tri medaljona u trokut, a umak sa njokima prelijemo preko medaljona.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- jelenje meso, 2 kg hrbat iz paca
- jabuke, 4
- kravlji sir, 200 g
- crno vino, 3 dl
- rajčica, 2
- korijen celera, 1/8
- mrkva, 3
- luk, 2 glavice
- glatko brašno, 2 žlice
- jaja, 2
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Jelenji hrbat nakon 24 sata vadimo iz paca, sušimo, odvajamo file i kare od kosti i čistimo od žilica. Očišćene komade karea režemo poprečno da dobijemo medaljone.
- Kada razdvojimo meso od kosti, kosti oprezno nasiječemo i prepržimo ih na vrućem ulju. Da bi smo pojačali umak kostima ćemo dodati i žile koje smo očistili sa karea.
- Kada kosti dobiju boju dodamo već narezano korjenasto povrće: Korijen celera, mrku i luk. Pirjamo dok povrće ne opusti, a zatim sve zajedno zalijemo sa crvenim vinom. Pustimo da krčka na laganoj vatri sat vremena.
- Za to vrijeme priredit ćemo njoke od glatkog brašna, jaja i kravljeg sira. Smjesu ne solimo jer je kuhamo u slanoj vodi. Sastojke stavimo u jednu posudu i dobro promiješamo u kompaktnu masu.
- Dasku za tijesto posipamo sa malo brašna i na njega položimo smjesu za njoke i ručno razvaljamo dugačke valjuške, izrežemo na kratke dijelove te oblikujemo njoke jednakih veličina.
- Oblikovane njoke polagano stavljamo u kipuću posoljenu vodu da se kuhaju sve dok ne isplivaju na površinu. Vadimo ih ispiremo pod hladnom vodom i stavljamo na stranu da se ocijede.
- S vremena na vrijeme pripazimo na umak od kostiju da previše ne reducira (ne izgubi previše tekućine).
- Kada je umak gotov, iz njega vadimo kosti i dodajemo okoštene kriške jabuka.
- Kada jabuke omekšaju izmiksamo umak i začinimo sa soli i paprom. U umak dodajemo gotove njoke i sve lagano pod miješamo.
- Medaljone solimo sa obje strane i pržimo na vrućem ulju. U istoj tavici možemo prepržiti i nekoliko kriški svježih jabuka za dekoraciju.
- Poslužuje se: na tanjur položimo po tri medaljona u trokut, a umak sa njokima prelijemo preko medaljona.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:80minuta |