- Fina Malinić
- 55 min
- 12 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Ima jaja, nema mesa

Kolač s orasima i kavom
Popularnost: |
|
U našem receptu pogledajte kako napraviti fini kolač od oraha i kave.
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- šećer, 220 grama
- jaja, 4 komada odvojimo žumanjke i bjelanjke
- jaje, 1 komad samo bjelanjak
- brašno, 100 grama
- Kandirani orasi
- orasi, 40 grama prepolovljeni
- šećer u prahu, 30 grama
- liker od oraha, 20 ml (npr. nocino)
- Krema od oraha
- šećer u prahu, 60 grama
- maslac, 50 grama (omekšali)
- liker od oraha, 30 ml (npr. nocino)
- Glazura od kave
- šećer u prahu, 200 grama
- kava, 2 žlice
- liker od oraha, 20 ml (npr. nocino)
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Pećnicu ugrijemo na 180°C. Za to vrijeme električnim mikserom umutimo šećer i žumanjke dok ne dobijemo gustu, svijetlu smjesu.
- Smjesu prebacimo u veću zdjelu i dodajemo joj orahe i brašno dok se ne zgusne.
- Zatim u posebnoj zdjeli električnim mikserom mutimo bjelanjke i malo soli (oko 2-3 minute) dok smjesa ne bude čvrsta, a zatim polovicu smjese prelijemo u smjesu s orasima.
- Preostale bjelanjke izlijemo u posudu za pečenje (dimenzija oko 17cm x 22cm) u koju smo prethodno stavili papir za pečenje.
- Pečemo između 20 i 25 minuta, odnosno dok ne poprimi laganu zlatnu boju.
- Ohladimo, poravnamo rubove i horizontalno prerežemo.
Kandirani orasi
- U zdjelu ubacimo prerezane orahe, šećer u prahu i liker od oraha te ih dobro izmiješamo.
- Prebacimo na posudu za pečenje (koristimo papir za pečenje) i pečemo oko 4-5 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju.
- Ohladimo i izmrvimo.
Krema od oraha
- U zdjelu ubacimo maslac, šećer u prahu i liker od oraha te električnim mikserom miješamo oko 6-8 minuta dok smjesa ne poblijedi.
- Na donju polovicu biskvita izlijemo smjesu te poklopimo s ostatkom biskvita. Ostavimo na 20-30 minuta da se slegne.
Glazura od kave
- U zdjelu dodamo šećer u prahu te postepeno dodajemo kavu i liker od oraha miješajući sve dok smjesa ne postane glatka i kompaktna.
- Prelijemo preko kolača, a na vrh prospemo kandirane orahe. Tortu je najbolje pojesti istog dana kada je napravljena.
|
Vrijeme pripreme:55minuta |