- Almo Čatlak
- 60 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Kolačići od lisnatog tijesta s marelicama
U našem video receptu saznajte kako pripremiti kolačiće od lisnatog tijesta s marelicama.
Marelice potječu iz Kine, gdje se uzgajaju više od 4000 godina i izuzetno su zdravo i ukusno voće, a ako ih pripremite s lisnatim tijestom i finom kremom, kao što je prikazano u videu, biti će još ukusnije.
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- lisnato tijesto, 500 g
- šećer, 50 g
- glatko brašno, 40 g
- kukuruzni škrob, 30 g
- mlijeko, 120 ml
- marelice, 400 g iz kompota (konzerve)
- jaja, 3
- bademi, 40 g u prutićima
- marmelada, 80 g od marelica
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Na pobrašnjenoj dasci tanko razvaljamo lisnato tijesto i narežemo ga na kvadrate veličine 14x14 cm. Zatim kvadrate tijesta premjestimo na lim i stavimo u hladnjak, dva žumanjka odvojimo od bjelanjaka, a jedno jaje umutimo.
- U zdjelu sa žumanjcima ulijemo 1/3 mlijeka, a preostalo mlijeko ulijemo u lončić iznad vatre i pričekamo da zavri. Zatim u zdjelu s mlijekom i žumanjcima dodamo šećer, brašno i kukuruzni škrob te pjenjačom izradimo rijetku i jednoličnu smjesu bez grudica.
- Vrelo mlijeko maknemo s vatre i pričekamo da se malo ohladi. Za to vrijeme kvadrate lisnatog tijesta rasporedimo na radnu površinu i izbodemo ih vilicom.
- Rashlađeno mlijeko ulijemo u smjesu od žumanjaka, brašna i šećera te dobro izmiješamo sastojke. Dobivenom mješavinom premažemo tijesto, dijagonalno stavimo po dvije polovice marelica, slobodne krajeve tijesta premažemo umućenim jajetom, da se bolje zalijepe i preklopimo ih.
- Preklopljeno tijesto premažemo umućenim jajetom i posipamo prutićima badema. Tako pripremljene kolačiće premjestimo na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje i stavimo ih peći u pećnicu, zagrijanu na 190°C, 15-20 minuta.
- Pečene kolačiće ostavimo da se malo ohlade, a za to vrijeme u lončić iznad vatre ulijemo cca. 100 ml vode, dodamo marmeladu, promiješamo i pričekamo da se umak malo zgusne.
- Nakon 2-3 minute umak maknemo s vatre, njime premažemo kolačiće i poslužimo ih.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:60minuta |