- Fina Malinić
- 90 min
- 10 porcije
- Srednje kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži mlijeko, nema mesa
Kraljevska bajadera - recept
Popularnost: |
|
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- Prvi sloj - tamni od čokolade i oraha
- čokolada za kuhanje, 100 g
- orasi, 100 g mljeveni
- maslac, 83 g
- šećer, 80 g
- voda, 3 žlice
- Drugi sloj od badema
- badem, 100 g blanširani, mljeveni
- maslac, 83 g
- šećer, 80 g
- voda, 3 žlice
- Treći sloj od lješnjaka
- lješnjak, 100 g pečeni, mljeveni
- maslac, 83 g
- šećer, 80 g
- voda, 3 žlice
- Glazura
- čokolada za kuhanje, 100 g
- maslac, 50 g
- šećer, 1 žlica
- voda, 1.5 žlica
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
Prvi sloj
- U manji lončić staviti vodu i šećer da se kuhaju oko 3 min. Potom ubaciti maslac i pričekati dok se u potpunosti ne otopi. Uklonite lončić sa štednjaka i u smjesu umiješajte čokoladu dok se ne rastopi.
- Kad se čokolada otopila, dodajte mljevene orahe i miješajte dok se smjesa ne poveže. Nakon što se smjesa malo ohladi, uzmite manji lim za pečenje (veličine cca. 17x24 cm) obložen papirom za pečenje i ravnomjerno namažite i izravnajte smjesu.
- Smjesu je potrebno ostaviti da se malo ohladi na sobnoj temperaturu, a potom staviti u hladnjak na minimalno pola sata.
Drugi sloj
- U novi lončić stavite vodu i šećer dok ne zakuha potom dodajte maslac i pričekajte da se otopi. Zatim smjesu stavite sa strane i u nju umiješajte blanširani, mljeveni badem.
- Smjestu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi potom dok je srednje tvrda ( npr. tekstura mekšeg namaza) namažite lagano po prvom sloju. Bitno je da smjesa ne bude prerijetka ni pregusta. Namazan kolač ostavite u hladnjaku da se u stisne.
Treći sloj
- Za treći sloj ponovno skuhajte sirup od vode i šećera. Dodajte maslac da se otopi. Sklonite s vatre i umiješajte mljeveni lješnjak. Kad se smjesa ohladila namažite ju preko drugog sloja. Bajaderu ostavite u hladnjaku preko noći da se dobro stvrdne.
Glazura
- Bajaderu izvadite iz hladnjaka i ostavite malo na sobnoj temperaturu dok pripremate glazuru. Na pari otopite čokoladu sa svim ostalim sastojcima. Glazuru prelijte preko bajadere i po potrebi ravnomjerno razmažite. Ostavite da se ohladi pola sata prije posluživanja.
|
Vrijeme pripreme:90minuta |