- Almo Čatlak
- 40 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove

Popularnost: |
|
Iako Vam se možda ne čini tako, Božić samo što nije stigao, a s njim i Badnji dan i bakalar. Ako spadate u skupinu avangardnih i onih koji ne vole uvijek isti jelovnik, zašto bakalar na bijelo ne biste zamijenili lazanjama s bakalarom?
Priprema:
Filete bakalara očistimo od kostiju i narežemo na trakice. U tavi ugrijemo 4 žlice maslinovog ulja, dodamo riblje meso i pržimo ga 4-5 minuta povremeno okrečući. Po dnu prikladne vatrostalne posude nakapamo malo maslinovog ulja, preko njega u jednom sloju stavimo listove lazanja, nadjenemo ih prženim trakicama bakalara, začinimo solju, paprom i pokapamo limunovim sokom. U tavi, na masnoći od prženja rastopimo maslac, dodamo sjeckani luk, te ga na srednje jakoj vatri pržimo dok malo ne omekša. Potom dodamo brašno, te ga miješajući, zajedno s lukom pržimo dok ne počne dobivati boju. Zatim uz stalno miješanje pjenjačom u tavu prvo ulijemo bijelo vino, potom vrhnje za kuhanje (pazimo da ne ostanu grudice), te umak začinimo solju, bijelim paprom i naribanim muškatnim oraščićem. Preko prženih trakica bakalara stavimo malo pripremljenog umaka bešamel, sve zajedno prekrijemo tjesteninom za lazanje, izdašno prelijemo preostalim bešamelom i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 220 °C, 20-ak minuta, te poslužimo.
- tjestenina za lazanje, 150 g
- bakalar, 800 g fileta
- limun, 1 komad
- bijelo vino, 250 ml
- maslac, 50 g
- luk, 1 glavica
- brašno, 30 g
- vrhnje za kuhanje, 250 ml
- muškatni oraščić, ¼ žličice
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol
- bijeli papar
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
|
Vrijeme pripreme:40minuta |