Maki sushi s tunom

 • 30 min
 • 4 porcije
 • Niskokalorično
 • Zahtjevna priprema
 • Sadrži ribu/ morske plodove
Maki sushi s tunom
U našem video receptu saznajte kako pripremiti maki sushi s tunom.

Kaže se da riba pliva tri puta; u moru, u ulju i u vinu. Maki sushi s tunom koja nije „plivala“ u ulju je pravi zalogaj za sladokusce.

Maki sushi s tunom - U našem video receptu saznajte kako pripremiti maki sushi s tunom. - file tune, morska alga nori, riža, šećer, sol, ocat od riže, umak od soje, wasabi pasta, đumbir (sushi), Rižu stavimo u sito i dobro isperemo pod mlazom hladne vode. U lonac stavimo rižu i jednaku količinu vode. ; Lonac stavimo iznad vatre i prije nego voda zavrije poklopimo rižu, smanjimo vatru na minimum i kuhamo 10 minuta. Zatim ugasimo vatru i rižu ostavimo poklopljenu još 10 minuta da odstoji. Na ovaj način kuhanja u malo vode dobivamo „al dente“ rižu koju možemo lako oblikovati. ; Za to vrijeme, u manji lonac ili tavicu, stavimo šećer, sol i rižin ocat, te na slaboj vatri ugrijemo sastojke (ne kuhamo). ; Gotovu rižu premjestimo u zdjelu (po mogućnosti drvenu), posipamo mješavinom šećera, soli i rižinog octa, te tankim dijelom drvene kuhače prorezujemo i hladimo na sobnoj temperaturi (ne miješamo) dok ne postane mlaka. ; File tune narežemo na jednake štapiće duljine 5 cm (poput pommes frites-a). ; List nori na širem djelu prerežemo na pola, te jednu polovicu, sa širim djelom i sjajnom stranom položimo na podložak od bambusovog drveta. ; Prije oblikovanja riže, prste i dlanove navlažimo u vodi s malo rižinog octa, te iz zdjele uzmemo toliko riže da pokrijemo 2/3 površine lista nori (nadijevajući od sebe). ; Zatim po sredini riže, s jednog kraja na drugi, kažiprstom tanko nanesemo wasabi pastu i po njemu složimo štapiće tune. Nenadjeveni dio lista nori, premažemo vlažnim prstima, sve zajedno savinemo u „maki sushi“, te navlaženi kraj lista nori, prstima prilijepimo na svitak.; Dobiveni svitak, točno na sredini prerežemo nožem koji smo prethodno umočili u mješavinu vode i rižinog octa, zatim svitke posložimo jedan ispred drugog, te ih još dva puta prerežemo tako da dobijemo 6 jednaka dijelova. ; Maki sushi ravnomjerno složimo na tanjure i uz njega poslužimo sojin umak, wasabi pastu i suši đumbir.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
 1. Rižu stavimo u sito i dobro isperemo pod mlazom hladne vode. U lonac stavimo rižu i jednaku količinu vode.
 2. Lonac stavimo iznad vatre i prije nego voda zavrije poklopimo rižu, smanjimo vatru na minimum i kuhamo 10 minuta. Zatim ugasimo vatru i rižu ostavimo poklopljenu još 10 minuta da odstoji. Na ovaj način kuhanja u malo vode dobivamo „al dente“ rižu koju možemo lako oblikovati.
 3. Za to vrijeme, u manji lonac ili tavicu, stavimo šećer, sol i rižin ocat, te na slaboj vatri ugrijemo sastojke (ne kuhamo).
 4. Gotovu rižu premjestimo u zdjelu (po mogućnosti drvenu), posipamo mješavinom šećera, soli i rižinog octa, te tankim dijelom drvene kuhače prorezujemo i hladimo na sobnoj temperaturi (ne miješamo) dok ne postane mlaka.
 5. File tune narežemo na jednake štapiće duljine 5 cm (poput pommes frites-a).
 6. List nori na širem djelu prerežemo na pola, te jednu polovicu, sa širim djelom i sjajnom stranom položimo na podložak od bambusovog drveta.
 7. Prije oblikovanja riže, prste i dlanove navlažimo u vodi s malo rižinog octa, te iz zdjele uzmemo toliko riže da pokrijemo 2/3 površine lista nori (nadijevajući od sebe).
 8. Zatim po sredini riže, s jednog kraja na drugi, kažiprstom tanko nanesemo wasabi pastu i po njemu složimo štapiće tune. Nenadjeveni dio lista nori, premažemo vlažnim prstima, sve zajedno savinemo u „maki sushi“, te navlaženi kraj lista nori, prstima prilijepimo na svitak.
 9. Dobiveni svitak, točno na sredini prerežemo nožem koji smo prethodno umočili u mješavinu vode i rižinog octa, zatim svitke posložimo jedan ispred drugog, te ih još dva puta prerežemo tako da dobijemo 6 jednaka dijelova.
 10. Maki sushi ravnomjerno složimo na tanjure i uz njega poslužimo sojin umak, wasabi pastu i suši đumbir.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 62
Rating: 4.15
You:
Rate this recipe!
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:30minuta

Najnovije zanimljivosti: