Mesna pašteta u prhkom tijestu

 • 150 min
 • 4 porcije
 • Vrlo kalorično
 • Zahtjevna priprema
 • Jelo sadrži meso
Mesna pašteta u prhkom tijestu
U našem video receptu saznajte kako pripremiti mesnu paštetu u prhkom tijestu.

Mesna pašteta u prhkom tijestu je prava delikatesa iz Francuske, gdje ju nazivaju pâté en croûte. Ovako pripremljena domaća pašteta ima grublju teksturu od kupovne, ali je zato intenzivnijeg okusa i ne sadrži konzervanse, pa je samim time i zdravija. Zgodno je to što se može jesti i bez kruha, jer tanka korica od prhkog tijesta prilično je gusta i zasitna.

Mesna pašteta u prhkom tijestu - U našem video receptu saznajte kako pripremiti mesnu paštetu u prhkom tijestu. - Tijesto:: glatko brašno, oštro brašno, maslac, sol, jaje, voda (nekoliko žlica), Nadjev:: kuhana vratina, maslac, brašno, temeljac mesne juhe, kadulja (nekoliko listova ), jaje, muškatni oraščić (mljeveni), bijeli papar, sol, U zdjelu prosijemo brašno, dodamo sol i pomiješamo sastojke. Zatim prstima utrljamo komadiće maslaca u brašno dok ne dobije izgled krušnih mrvica. ; U zasebnoj zdjelici istučemo jaje i dodamo ga u smjesu, te sve zajedno izradimo žlicom ili lopaticom. Po potrebi dodamo nekoliko žlica vode, razradimo tijesto (ne prejako) i oblikujemo grubu kuglu. Tijesto zatim umotamo u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavimo u hladnjaku da miruje 30 minuta. ; Vratinu narežemo na komadiće, te je sameljemo u stroju za mljevenje. ; Na vatri u velikoj posudi zagrijemo maslac, te na njemu popržimo brašno do zlatno smeđe boje. Odmah zatim malo po malo i uz stalno miješanje pjenjačom, dolijevamo mesni temeljac, te kuhamo još nekoliko minuta. ; Posudu zatim maknemo s vatre pa redom umiješamo žutanjak, sol, bijeli papar, muškatni oraščić i mljevenu vratinu. ; Od bjelanjaka istučemo čvrsti snijeg te i njega umiješamo u nadjev. ; Tijesto razvaljamo na pobrašnjenoj dasci na debljinu do 8 mm. Kalupom za tijesto, na tijestu označimo linije reza i izrežemo ga i njime obložimo dno i stjenke kalupa i u njega prebacimo nadjev tako da svi kutovi budu popunjeni. Nadjev rasporedimo žlicom, a višak tijesta poklopimo preko nadjeva. ; Preostalim komadom tijesta pokrijemo cijelu površinu nadjeva. Na površini tijesta zatim izrežemo okrugli otvor kroz koji će za vrijeme pečenja moći izlaziti para. ; Preostalo tijesto razvaljamo i iz njega istisnemo razne oblike po želji (cvjetiće, listove, grančice…) kojima ukrašavamo površinu tijesta koju na kraju premažemo žutanjkom. ; Stavljamo peći u zagrijanu pećnicu, na najnižu prečku, na 200°C oko 60 - 70 minuta. ; Nakon vađenja iz pećnice paštetu ostavimo u kalupu da se potpuno ohladi, a zatim još u hladnjak da se dobro stvrdne.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
 1. U zdjelu prosijemo brašno, dodamo sol i pomiješamo sastojke. Zatim prstima utrljamo komadiće maslaca u brašno dok ne dobije izgled krušnih mrvica.
 2. U zasebnoj zdjelici istučemo jaje i dodamo ga u smjesu, te sve zajedno izradimo žlicom ili lopaticom. Po potrebi dodamo nekoliko žlica vode, razradimo tijesto (ne prejako) i oblikujemo grubu kuglu. Tijesto zatim umotamo u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavimo u hladnjaku da miruje 30 minuta.
 3. Vratinu narežemo na komadiće, te je sameljemo u stroju za mljevenje.
 4. Na vatri u velikoj posudi zagrijemo maslac, te na njemu popržimo brašno do zlatno smeđe boje. Odmah zatim malo po malo i uz stalno miješanje pjenjačom, dolijevamo mesni temeljac, te kuhamo još nekoliko minuta.
 5. Posudu zatim maknemo s vatre pa redom umiješamo žutanjak, sol, bijeli papar, muškatni oraščić i mljevenu vratinu.
 6. Od bjelanjaka istučemo čvrsti snijeg te i njega umiješamo u nadjev.
 7. Tijesto razvaljamo na pobrašnjenoj dasci na debljinu do 8 mm. Kalupom za tijesto, na tijestu označimo linije reza i izrežemo ga i njime obložimo dno i stjenke kalupa i u njega prebacimo nadjev tako da svi kutovi budu popunjeni. Nadjev rasporedimo žlicom, a višak tijesta poklopimo preko nadjeva.
 8. Preostalim komadom tijesta pokrijemo cijelu površinu nadjeva. Na površini tijesta zatim izrežemo okrugli otvor kroz koji će za vrijeme pečenja moći izlaziti para.
 9. Preostalo tijesto razvaljamo i iz njega istisnemo razne oblike po želji (cvjetiće, listove, grančice…) kojima ukrašavamo površinu tijesta koju na kraju premažemo žutanjkom.
 10. Stavljamo peći u zagrijanu pećnicu, na najnižu prečku, na 200°C oko 60 - 70 minuta.
 11. Nakon vađenja iz pećnice paštetu ostavimo u kalupu da se potpuno ohladi, a zatim još u hladnjak da se dobro stvrdne.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 34
Rating: 4.68
You:
Rate this recipe!
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:150minuta

Najnovije zanimljivosti: