- Almo Čatlak
- 120 min
- 6 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži jaja i mlijeko
Mliječna pletenica
U našem video receptu saznajte kako pripremiti mliječnu pletenicu.
Ova fina mliječna pletenica tradicionalno se priprema u vrijeme Uskrsa. Prhka je, slatkasta i mirisna. Možete je jesti samu, sa nekim finim slatkim namazom, a možete je i namakati u mlijeko ili još bolje vrući kakao.
Mliječna pletenica - U našem video receptu saznajte kako pripremiti mliječnu pletenicu. - brašno (za dizana tijesta), suhi kvasac, jaje, maslac, šećer, vanilin šećer, mlijeko, limun (korica), bjelanjak, sol (sol), U zdjelicu ulijemo mlako mlijeko, dodamo žličicu šećera, suhi kvasac, promiješamo da se kvasac rastopi i ostavimo na toplom mjestu dok se ne zapjeni. ; U zasebnu zdjelu prosijemo brašno, dodamo pjenicu, dva umućena jaja, rastopljeni maslac, naribanu koricu polovice limuna, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli pa ručnim mikserom 10-ak minuta miješamo tijesto. ; Zatim tijesto premjestimo u pobrašnjenu posudu, pokrijemo krpom i ostavimo da se diže 6 sati. ; Potom tijesto izvadimo na pobrašnjenu dasku, premijesimo, podijelimo na 1/3 i 2/3, pokrijemo i ostavimo da se diže još 2–3 sata.
; Zatim svaki komad tijesta oblikujemo u štrucu, zarežemo po duljini gotovo do vrha, tako da dobijemo po tri kraka, te ispletemo pletenice. ; Veću pletenicu stavimo na namašćen i pobrašnjeni lim za pečenje, užu pletenicu položimo na veću i ukrasimo je pisanicama. ; Pletenicu ostavimo da se diže još 15-ak minuta, premažemo je žumanjkom umućenim s malo vode, posipamo šećerom, stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C 25–30 minuta i poslužimo.; -
; Zatim svaki komad tijesta oblikujemo u štrucu, zarežemo po duljini gotovo do vrha, tako da dobijemo po tri kraka, te ispletemo pletenice. ; Veću pletenicu stavimo na namašćen i pobrašnjeni lim za pečenje, užu pletenicu položimo na veću i ukrasimo je pisanicama. ; Pletenicu ostavimo da se diže još 15-ak minuta, premažemo je žumanjkom umućenim s malo vode, posipamo šećerom, stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C 25–30 minuta i poslužimo.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- brašno, 500 g za dizana tijesta
- suhi kvasac, 1 vrećica
- jaja, 2
- maslac, 50 g
- šećer, 50 g
- vanilin šećer, 1 vrećica
- mlijeko, 2 dl
- limun, 1 korica
- bjelanjak, 1
- sol sol
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- U zdjelicu ulijemo mlako mlijeko, dodamo žličicu šećera, suhi kvasac, promiješamo da se kvasac rastopi i ostavimo na toplom mjestu dok se ne zapjeni.
- U zasebnu zdjelu prosijemo brašno, dodamo pjenicu, dva umućena jaja, rastopljeni maslac, naribanu koricu polovice limuna, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli pa ručnim mikserom 10-ak minuta miješamo tijesto.
- Zatim tijesto premjestimo u pobrašnjenu posudu, pokrijemo krpom i ostavimo da se diže 6 sati.
- Potom tijesto izvadimo na pobrašnjenu dasku, premijesimo, podijelimo na 1/3 i 2/3, pokrijemo i ostavimo da se diže još 2–3 sata.
- Zatim svaki komad tijesta oblikujemo u štrucu, zarežemo po duljini gotovo do vrha, tako da dobijemo po tri kraka, te ispletemo pletenice.
- Veću pletenicu stavimo na namašćen i pobrašnjeni lim za pečenje, užu pletenicu položimo na veću i ukrasimo je pisanicama.
- Pletenicu ostavimo da se diže još 15-ak minuta, premažemo je žumanjkom umućenim s malo vode, posipamo šećerom, stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C 25–30 minuta i poslužimo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:120minuta |