- Almo Čatlak
- 120 min
- 4 porcije
- Vrlo kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Musaka
Saznajte kako pripremiti musaku u našem video receptu.
Dvije su najpoznatije vrste musake: Grčka i Turska. U Turskoj verziji svi su sastojci nasjeckani i pomiješani, dok su u Grčkoj, za koju smo se i mi odlučili, sastojci složeni u redove. Svoju prepoznatljivu aromu musaka ponajviše dobiva od patlidžana prženih na maslinovom ulju.
Musaka - Saznajte kako pripremiti musaku u našem video receptu. - mljevena junetina, patlidžani, luk, rajčice pelati, bijelo vino, šećer, cimet, origano, peršin (sjeckanog), krušne mrvice, parmezan, umak bešamel, limun, jaje, ulje, maslinovo ulje, sol i papar, Patlidžane operemo, očistimo i po dužini narežemo na ½ cm debele ploške. Premjestimo ih u zdjelu s posoljenom vodom i ostavimo da odstoje 20 minuta. ; Zatim ploške patlidžana ocijedimo, osušimo kuhinjskom krpom i u tavi, na vrućem maslinovom ulju, ispržimo s obje strane (tijekom prženja, po potrebi, dolijevamo maslinovo ulje). Pržene ploške patlidžana vadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće. ; U tavu, na masnoću od prženja, dodamo sjeckani luk i pržimo dok ne omekša. Zatim dodamo mljeveno meso i pržimo stalno miješajući dok meso ne postane zrnasto i dok ne ispari sva tekućina. ; Potom dodamo bijelo vino, pelati rajčice, sol, papar, šećer, cimet u prahu, sjeckani peršin, origano te sve zajedno izmiješamo, poklopimo i pirjamo na laganoj vatri po prilici 5 minuta. ; Nakon toga, meso maknemo s vatre, ostavimo da se ohladi pa umiješamo 1-2 žlice krušnih mrvica, polovicu naribanog parmezana i jedno umućeno jaje. ; U zasebnu zdjelu ulijemo bešamel umak, dodamo 2 žlice soka od limuna i 2 umućena jaja pomiješana s preostalim parmezanom. ; Po dnu, uljem premazane, vatrostalne posude, složimo polovicu prženih ploški patlidžana, zatim rasporedimo prženo mljeveno meso, prekrijemo ostatkom patlidžana te sve zajedno prelijemo pripremljenim bešamel umakom. ; Stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na 180°C, po prilici 50 minuta.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- mljevena junetina, 600 g
- patlidžan, 400 g
- luk, 2 glavice
- pelati rajčice, 400 g
- bijelo vino, 80 ml
- šećer, 1 žličica
- cimet, 1/2 žličice
- origano, 1 žličica
- peršin, 2 žlice sjeckanog
- krušne mrvice, 100 g
- parmezan, 100 g
- umak bešamel, 600 ml
- limun, 1
- jaja, 3
- ulje
- maslinovo ulje
- sol i papar
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Patlidžane operemo, očistimo i po dužini narežemo na ½ cm debele ploške. Premjestimo ih u zdjelu s posoljenom vodom i ostavimo da odstoje 20 minuta.
- Zatim ploške patlidžana ocijedimo, osušimo kuhinjskom krpom i u tavi, na vrućem maslinovom ulju, ispržimo s obje strane (tijekom prženja, po potrebi, dolijevamo maslinovo ulje). Pržene ploške patlidžana vadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće.
- U tavu, na masnoću od prženja, dodamo sjeckani luk i pržimo dok ne omekša. Zatim dodamo mljeveno meso i pržimo stalno miješajući dok meso ne postane zrnasto i dok ne ispari sva tekućina.
- Potom dodamo bijelo vino, pelati rajčice, sol, papar, šećer, cimet u prahu, sjeckani peršin, origano te sve zajedno izmiješamo, poklopimo i pirjamo na laganoj vatri po prilici 5 minuta.
- Nakon toga, meso maknemo s vatre, ostavimo da se ohladi pa umiješamo 1-2 žlice krušnih mrvica, polovicu naribanog parmezana i jedno umućeno jaje.
- U zasebnu zdjelu ulijemo bešamel umak, dodamo 2 žlice soka od limuna i 2 umućena jaja pomiješana s preostalim parmezanom.
- Po dnu, uljem premazane, vatrostalne posude, složimo polovicu prženih ploški patlidžana, zatim rasporedimo prženo mljeveno meso, prekrijemo ostatkom patlidžana te sve zajedno prelijemo pripremljenim bešamel umakom.
- Stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na 180°C, po prilici 50 minuta.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:120minuta |