- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Jednostavna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Nigiri sushi od lososa
U našem video receptu saznajte kako pripremiti nigiri sushi od lososa.
Jedan od jednostavnijih načina pripreme sushija je "nigiri" način. U kratkom vremenu pripremiti ćete ukusan i izuzetno zdrav obrok, ali pripazite na svježinu ribe.
Nigiri sushi od lososa - U našem video receptu saznajte kako pripremiti nigiri sushi od lososa. - file lososa, riža (za sushi), šećer, sol, ocat od riže, umak od soje, wasabi pasta, đumbir (za sushi), Rižu stavimo u sito i dobro isperemo pod mlazom hladne vode. U lonac stavimo rižu i jednaku količinu vode. ; Lonac stavimo iznad vatre i prije nego voda zavrije poklopimo rižu, smanjimo vatru na minimum i kuhamo 10 minuta. Zatim ugasimo vatru i rižu ostavimo poklopljenu još 10 minuta da odstoji. Na ovaj način kuhanja u malo vode dobivamo „al dente“ rižu koju možemo lako oblikovati. ; Za to vrijeme, u manji lonac ili tavicu, stavimo šećer, sol i rižin ocat, te na slaboj vatri ugrijemo sastojke (ne kuhamo). ; Gotovu rižu premjestimo u zdjelu (po mogućnosti drvenu), posipamo mješavinom šećera, soli i rižinog octa, te tankim dijelom drvene kuhače prorezujemo i hladimo na sobnoj temperaturi (ne miješamo) dok ne postane mlaka. ; Za to vrijeme file lososa narežemo na jednake tanke ploške, veličine 2x5 cm. ; Prije oblikovanja riže, prste i dlanove navlažimo u vodi s malo rižinog octa. Jednom rukom iz zdjele uzmemo malo pripremljene suši riže, te na dlanu oblikujemo ovalnu kuglicu veličine palca (po prilici 1,5x4 cm). ; U dlan druge ruke položimo plošku lososa. Vrhom kažiprsta ruke u kojoj držimo rižinu okruglicu, iz zdjelice uzmemo malo wasabi paste, te je tanko (jednim potezom) nanesemo na meso ribe, na dlanu druge ruke. ; Zatim na namazanu stranu položimo ovalnu okruglicu riže, te spojenim kažiprstom i srednjim prstom lagano pritisnemo rižu pridržavajući je palcem tako da dobijemo lijep pravilan oblik. ; Nigiri sushi zatim još jednom premjestimo iz jedne u drugu ruku tako da meso okrenemo na gornju stranu. ; Spojenim kažiprstom i srednjim prstom još jednom nježno pritisnemo meso uz rižu, te ovako oblikovani „nigiri suši“ složimo na tanjure i poslužimo sa sojinim umakom, wasabi pastom i suši đumbirom.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- losos, 250 g (file)
- riža, 400 g za sushi
- šećer, 2 žličice
- sol, 1 žličica
- ocat od riže, 2 žličice
- sojin umak
- wasabi pasta
- đumbir za sushi
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Rižu stavimo u sito i dobro isperemo pod mlazom hladne vode. U lonac stavimo rižu i jednaku količinu vode.
- Lonac stavimo iznad vatre i prije nego voda zavrije poklopimo rižu, smanjimo vatru na minimum i kuhamo 10 minuta. Zatim ugasimo vatru i rižu ostavimo poklopljenu još 10 minuta da odstoji. Na ovaj način kuhanja u malo vode dobivamo „al dente“ rižu koju možemo lako oblikovati.
- Za to vrijeme, u manji lonac ili tavicu, stavimo šećer, sol i rižin ocat, te na slaboj vatri ugrijemo sastojke (ne kuhamo).
- Gotovu rižu premjestimo u zdjelu (po mogućnosti drvenu), posipamo mješavinom šećera, soli i rižinog octa, te tankim dijelom drvene kuhače prorezujemo i hladimo na sobnoj temperaturi (ne miješamo) dok ne postane mlaka.
- Za to vrijeme file lososa narežemo na jednake tanke ploške, veličine 2x5 cm.
- Prije oblikovanja riže, prste i dlanove navlažimo u vodi s malo rižinog octa. Jednom rukom iz zdjele uzmemo malo pripremljene suši riže, te na dlanu oblikujemo ovalnu kuglicu veličine palca (po prilici 1,5x4 cm).
- U dlan druge ruke položimo plošku lososa. Vrhom kažiprsta ruke u kojoj držimo rižinu okruglicu, iz zdjelice uzmemo malo wasabi paste, te je tanko (jednim potezom) nanesemo na meso ribe, na dlanu druge ruke.
- Zatim na namazanu stranu položimo ovalnu okruglicu riže, te spojenim kažiprstom i srednjim prstom lagano pritisnemo rižu pridržavajući je palcem tako da dobijemo lijep pravilan oblik.
- Nigiri sushi zatim još jednom premjestimo iz jedne u drugu ruku tako da meso okrenemo na gornju stranu.
- Spojenim kažiprstom i srednjim prstom još jednom nježno pritisnemo meso uz rižu, te ovako oblikovani „nigiri suši“ složimo na tanjure i poslužimo sa sojinim umakom, wasabi pastom i suši đumbirom.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:30minuta |