Orahnjača

  • 140 min
  • 6-8 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Sadrži jaja i mlijeko
Orahnjača
Saznajte kako pripremiti orahnjaču u našem video receptu.

Možete li zamisliti blagdane bez slastice, koja je poput zaštitnog znaka predstojećih dana? Mi ne, stoga smo umijesili, izmiješali, savili i ispekli prefinu orahnjaču, te sve to snimili kako bi vi, gledajući našeg kuhara, to mogli ponoviti u svojim domovima. U slast!

Orahnjača - Saznajte kako pripremiti orahnjaču u našem video receptu. - brašno za dizana tijesta, kvasac, mlijeko, jaje, orasi (mljevenih), šećer, rum, grožðice, limun (naribana korica), maslac, sol, Prije svega pripremimo pjenicu za dizano tijesto tako što u zdjelicu sa izmrvljenim svježim kvascem ulijemo 250 ml mlakog mlijeka, dodamo žličicu šećera, izmiješamo sastojke te ostavimo na toplom mjestu da se diže 15-ak minuta. ; Za to vrijeme u tavu stavimo 250 g šećera, ulijemo preostalo mlijeko, dodamo naribanu koricu limuna, grožđice koje smo prethodno namočili u rumu i pričekamo da zavri. Zatim umiješamo mljevene orahe i na laganoj vatri pirjamo do željene gustoće. ; U zdjelu s brašnom ulijemo pjenicu, dodamo umućeno jaje, 60 g šećera, prstohvat soli, te sve zajedno ručnim mikserom miksamo 15-ak minuta. Zatim tijesto rukama oblikujemo u kuglu, vratimo u brašnom posipanu zdjelu, pokrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže 40-ak minuta. ; Dignuto tijesto premjestimo na radnu površinu, malo ga premijesimo, podijelimo na dva jednaka dijela, te svaku polovicu razvaljamo na pravokutnik debljine jednog centimetra, pazeći da stane na lim za pečenje. ; Oba tijesta po cijeloj površini nadjenemo smjesom od oraha i svako savijemo u štrucu. ; Lim za pečenje premažemo omekšalim maslacem, te u njega, jednu do druge, po dužini položimo orahnjače. ; Zatim ih odozgo premažemo mješavinom umućenog jaja i žlice vode, te stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, 40-ak minuta. ; Gotove orahnjače ostavili smo da se ohlade, narežemo ih na kriške i poslužimo.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. Prije svega pripremimo pjenicu za dizano tijesto tako što u zdjelicu sa izmrvljenim svježim kvascem ulijemo 250 ml mlakog mlijeka, dodamo žličicu šećera, izmiješamo sastojke te ostavimo na toplom mjestu da se diže 15-ak minuta.
  2. Za to vrijeme u tavu stavimo 250 g šećera, ulijemo preostalo mlijeko, dodamo naribanu koricu limuna, grožđice koje smo prethodno namočili u rumu i pričekamo da zavri. Zatim umiješamo mljevene orahe i na laganoj vatri pirjamo do željene gustoće.
  3. U zdjelu s brašnom ulijemo pjenicu, dodamo umućeno jaje, 60 g šećera, prstohvat soli, te sve zajedno ručnim mikserom miksamo 15-ak minuta. Zatim tijesto rukama oblikujemo u kuglu, vratimo u brašnom posipanu zdjelu, pokrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže 40-ak minuta.
  4. Dignuto tijesto premjestimo na radnu površinu, malo ga premijesimo, podijelimo na dva jednaka dijela, te svaku polovicu razvaljamo na pravokutnik debljine jednog centimetra, pazeći da stane na lim za pečenje.
  5. Oba tijesta po cijeloj površini nadjenemo smjesom od oraha i svako savijemo u štrucu.
  6. Lim za pečenje premažemo omekšalim maslacem, te u njega, jednu do druge, po dužini položimo orahnjače.
  7. Zatim ih odozgo premažemo mješavinom umućenog jaja i žlice vode, te stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, 40-ak minuta.
  8. Gotove orahnjače ostavili smo da se ohlade, narežemo ih na kriške i poslužimo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 147
Rating: 3.59
You:
Rate this recipe!
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:140minuta

Najnovije zanimljivosti: