Orehnjača i makovnjača

  • 180 min
  • 6 porcije
  • Vrlo kalorično
  • Zahtjevna priprema
  • Sadrži jaja i mlijeko
Orehnjača i makovnjača
U našem video receptu saznajte kako pripremiti orehnjaču i makovnjaču.

Što reći o ovom kolaču kojeg teško da neki Hrvat nije probao? Možda su ga pekli vaši stari, možda susjedi, no kako god bilo, on je dio naše tradicije. Fino prhko tijesto sa slatkim punjenjem od oraha ili maka idealan je desert, a možda je još i bolje za jutarnje umakanje u šalicu vrućeg kakaa.

Orehnjača i makovnjača - U našem video receptu saznajte kako pripremiti orehnjaču i makovnjaču. - brašno, kvasac, jaja, žumanjak, maslac, orasi, mak, mlijeko, šećer, rum, grožðice, limun (korica), Pjenicu za dizano tijesto pripremamo tako da u zasebnoj maloj posudi izmiješamo kvasac, žličicu šećera i brašna i pola dcl mlakog mlijeka.; Stavimo na toplo da odstoji 45 minuta. ; Na dasci za tijesto prosijemo brašno, dodamo ostale sastojke i pjenicu te sve zajedno umiješamo u rahlo tijesto (tijesto miješamo ručno – mikserom ili „klofamo“ kuhačom). ; Tijesto prebacujemo u čistu posudu posutu brašnom, pokrivamo ga krpom i stavljamo na toplo mjesto da se diže od prilike 30-40 minuta. Dok tijesto fermentira, pripremamo nadjev. ; Pustimo mlijeko da zavrije i dodamo šećer. ; U jednu posudu stavljamo mljevene orahe, a u drugu mak. U obje posude dodamo grožđice namočene u rumu, naribamo limunovu koru na fini dio ribeža te promiješamo. ; Vruće mlijeko prelijemo preko obje smjese te ih izmiješamo, i smjese su spremne za punjenje tijesta. ; Tijesto podijelimo na dva dijela, razvaljamo na širinu posude za pečenje te jedno nadjevamo makom, a drugo orasima te ih „zarolamo“. Obje štruce položimo u namašćenu posudu za pečenje. ; Rastopljeni maslac stavljamo između štruca da se ne zapeku. Prije pečenja žumanjkom premažemo štruce te ih ostavimo da se dižu još 15 minuta. ; Kolač stavljamo u pećnicu na srednju razinu, na 180 ºC cca. 60 minuta. Uz ove domaće kolače preporučujemo desertno vino prošek.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
  1. Pjenicu za dizano tijesto pripremamo tako da u zasebnoj maloj posudi izmiješamo kvasac, žličicu šećera i brašna i pola dcl mlakog mlijeka.
  2. Stavimo na toplo da odstoji 45 minuta.
  3. Na dasci za tijesto prosijemo brašno, dodamo ostale sastojke i pjenicu te sve zajedno umiješamo u rahlo tijesto (tijesto miješamo ručno – mikserom ili „klofamo“ kuhačom).
  4. Tijesto prebacujemo u čistu posudu posutu brašnom, pokrivamo ga krpom i stavljamo na toplo mjesto da se diže od prilike 30-40 minuta. Dok tijesto fermentira, pripremamo nadjev.
  5. Pustimo mlijeko da zavrije i dodamo šećer.
  6. U jednu posudu stavljamo mljevene orahe, a u drugu mak. U obje posude dodamo grožđice namočene u rumu, naribamo limunovu koru na fini dio ribeža te promiješamo.
  7. Vruće mlijeko prelijemo preko obje smjese te ih izmiješamo, i smjese su spremne za punjenje tijesta.
  8. Tijesto podijelimo na dva dijela, razvaljamo na širinu posude za pečenje te jedno nadjevamo makom, a drugo orasima te ih „zarolamo“. Obje štruce položimo u namašćenu posudu za pečenje.
  9. Rastopljeni maslac stavljamo između štruca da se ne zapeku. Prije pečenja žumanjkom premažemo štruce te ih ostavimo da se dižu još 15 minuta.
  10. Kolač stavljamo u pećnicu na srednju razinu, na 180 ºC cca. 60 minuta. Uz ove domaće kolače preporučujemo desertno vino prošek.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 50
Rating: 4.1
You:
Rate this recipe!
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:180minuta

Najnovije zanimljivosti: