- Almo Čatlak
- 30 min
- 4 porcije
- Niskokalorično
- Zahtjevna priprema
- Sadrži ribu/ morske plodove
Oshi sushi s lososom
U našem video receptu saznajte kako pripremiti oshi sushi s lososom.
Ovaj način pripreme sushija nije baš jednostavan, zato što morate imati kalup. Ukoliko ga uspijete nabaviti ili improvizirate Vaš će trud biti nagrađen.
Oshi sushi s lososom - U našem video receptu saznajte kako pripremiti oshi sushi s lososom. - dimljeni losos, riža (za sushi), šećer, sol, ocat od riže, morska alga nori, umak od soje, wasabi pasta, đumbir (za sushi), Rižu stavimo u sito i dobro isperemo pod mlazom hladne vode. U lonac stavimo rižu i jednaku količinu vode. ; Lonac stavimo iznad vatre i prije nego voda zavri poklopimo rižu, smanjimo vatru na minimum i kuhamo 10 minuta. Zatim ugasimo vatru i rižu ostavimo poklopljenu još 10 minuta da odstoji. Na ovaj način kuhanja u malo vode dobivamo „al dente“ rižu koju možemo lako oblikovati. ; Za to vrijeme, u manji lonac ili tavicu, stavimo šećer, sol i rižin ocat, te na slaboj vatri ugrijemo sastojke (ne kuhamo). ; Gotovu rižu premjestimo u zdjelu (po mogućnosti drvenu), posipamo mješavinom šećera, soli i rižinog octa, te tankim dijelom drvene kuhače prorezujemo i hladimo na sobnoj temperaturi (ne miješamo) dok ne postane mlaka. ; Sve dijelove kalupa „oshibako“ navlažimo vodom da se kod pripreme riža ne lijepi za stjenke. ; Na podnicu položimo kalup, te na dno (podnice) složimo meso ribe tako da cijelo ravnomjerno prekrijemo. Zatim prste i dlanove navlažimo u vodi s malo rižinog octa, te slojem riže, debljine jednog centimetra, ravnomjerno prekrijemo meso ribe. ; Preko riže stavimo list morske alge nori, koji smo narezali na veličinu površine podnice. Prste i dlanove ponovo navlažimo u vodi s malo rižinog octa, te slojem riže, debljine jednog centimetra, ravnomjerno prekrijemo list nori. ; Odozgo, u otvor stavimo poklopac od oshibako-a i sve zajedno ravnomjerno stisnemo (ne prejako). Zatim s podnice podignemo kalup (ne mičući poklopac), stavimo ga na stranu i pomoću noža namočenog u vodi s malo rižinog octa, oprezno skinemo poklopac s riže. ; Na rižu stavimo manju dasku za rezanje i sve zajedno okrenemo na radnu površinu tako da je podnica sada s gornje strane. ; Sada oprezno maknemo podnicu s ribe, nož umočimo u vodu s malo rižinog octa i narežemo oshi sushi na jednake pravokutne oblike. ; Stavimo ih po 5-7 komada na tanjure i uz njih poslužimo sojin umak, wasabi pastu i sushi đumbir.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- dimljeni losos, 150 g
- riža, 350 g za sushi
- šećer, 2 žličice
- sol, 1 žličica
- ocat od riže, 2 žličice
- morska alga nori, 1 list
- sojin umak
- wasabi pasta
- đumbir za sushi
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Rižu stavimo u sito i dobro isperemo pod mlazom hladne vode. U lonac stavimo rižu i jednaku količinu vode.
- Lonac stavimo iznad vatre i prije nego voda zavri poklopimo rižu, smanjimo vatru na minimum i kuhamo 10 minuta. Zatim ugasimo vatru i rižu ostavimo poklopljenu još 10 minuta da odstoji. Na ovaj način kuhanja u malo vode dobivamo „al dente“ rižu koju možemo lako oblikovati.
- Za to vrijeme, u manji lonac ili tavicu, stavimo šećer, sol i rižin ocat, te na slaboj vatri ugrijemo sastojke (ne kuhamo).
- Gotovu rižu premjestimo u zdjelu (po mogućnosti drvenu), posipamo mješavinom šećera, soli i rižinog octa, te tankim dijelom drvene kuhače prorezujemo i hladimo na sobnoj temperaturi (ne miješamo) dok ne postane mlaka.
- Sve dijelove kalupa „oshibako“ navlažimo vodom da se kod pripreme riža ne lijepi za stjenke.
- Na podnicu položimo kalup, te na dno (podnice) složimo meso ribe tako da cijelo ravnomjerno prekrijemo. Zatim prste i dlanove navlažimo u vodi s malo rižinog octa, te slojem riže, debljine jednog centimetra, ravnomjerno prekrijemo meso ribe.
- Preko riže stavimo list morske alge nori, koji smo narezali na veličinu površine podnice. Prste i dlanove ponovo navlažimo u vodi s malo rižinog octa, te slojem riže, debljine jednog centimetra, ravnomjerno prekrijemo list nori.
- Odozgo, u otvor stavimo poklopac od oshibako-a i sve zajedno ravnomjerno stisnemo (ne prejako). Zatim s podnice podignemo kalup (ne mičući poklopac), stavimo ga na stranu i pomoću noža namočenog u vodi s malo rižinog octa, oprezno skinemo poklopac s riže.
- Na rižu stavimo manju dasku za rezanje i sve zajedno okrenemo na radnu površinu tako da je podnica sada s gornje strane.
- Sada oprezno maknemo podnicu s ribe, nož umočimo u vodu s malo rižinog octa i narežemo oshi sushi na jednake pravokutne oblike.
- Stavimo ih po 5-7 komada na tanjure i uz njih poslužimo sojin umak, wasabi pastu i sushi đumbir.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:30minuta |