Palenta s bijelim grahom i keljom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti palentu s bijelim grahom i keljom. – bijeli grah (iz konzerve), kelj (mladi), pelati rajčice (ocijeđene), lovorov list, luk, svježa žuta paprika, češnjak, majčina dušica (sušene), čili papričica (mrvljene), balzamični ocat, povrtni temeljac, kukuruzna krupica, parmezan (naribanog), maslac, peršin (sjeckani), maslinovo ulje, sol, Papriku očistimo i narežemo na kockice, listovima kelja odstranimo bijeli tvrdi dio i narežemo ih na trakice, dva režnja češnjaka na listiće, a luk nasjeckamo. ; U tavu iznad vatre, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo ga, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri. ; Nakon 3-4 minute dodamo listiće češnjaka, kockice paprike, narezane listove kelja, listove lovora, ocijeđene rajčice pelat, sušenu majčinu dušicu, mrvljenu čili papričicu, ulijemo još malo maslinovog ulja, posolimo, prelijemo s 150 ml juhe, promiješamo, poklopimo i kuhamo na laganoj vatri. ; Nakon 10 minuta kuhanja povrća, u lonac s vrelom juhom dodamo maslac, protisnemo preostali češnjak, promiješamo i pričekamo da se maslac rastopi. ; Zatim polako dodajemo kukuruznu krupicu, stalno miješajući pjenjačom i kuhamo ju po uputama na pakiranju. ; U gotovu palentu dodamo sjeckani peršin i naribani sir parmezan, promiješamo i maknemo s vatre, a u lonac s povrćem dodamo ocijeđeni grah, ulijemo balzamički ocat i malo maslinovog ulja, promiješamo te i njega maknemo s vatre. ; Na tanjure rasporedimo palentu, preko nje stavimo kuhano povrće i poslužimo.
; – Od 15. stoljeća palenta je tradicionalno talijansko jelo, a udomaćilo se i u našim krajevima gdje se naziva palentom, purom ili žgancima. Ovaj put smo joj dodali kuhani kelj, pelate, grah i još ponešta i stvorili smo remek djelo!
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Palenta s bijelim grahom i keljom – U našem video receptu saznajte kako pripremiti palentu s bijelim grahom i keljom. – bijeli grah (iz konzerve), kelj (mladi), pelati rajčice (ocijeđene), lovorov list, luk, svježa žuta paprika, češnjak, majčina dušica (sušene), čili papričica (mrvljene), balzamički ocat, povrtni temeljac, kukuruzna krupica, parmezan (naribanog), maslac, peršin (sjeckani), maslinovo ulje, sol, Papriku očistimo i narežemo na kockice, listovima kelja odstranimo bijeli tvrdi dio i narežemo ih na trakice, dva režnja češnjaka na listiće, a luk nasjeckamo. ; U tavu iznad vatre, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo ga, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri. ; Nakon 3-4 minute dodamo listiće češnjaka, kockice paprike, narezane listove kelja, listove lovora, ocijeđene rajčice pelat, sušenu majčinu dušicu, mrvljenu čili papričicu, ulijemo još malo maslinovog ulja, posolimo, prelijemo s 150 ml juhe, promiješamo, poklopimo i kuhamo na laganoj vatri. ; Nakon 10 minuta kuhanja povrća, u lonac s vrelom juhom dodamo maslac, protisnemo preostali češnjak, promiješamo i pričekamo da se maslac rastopi. ; Zatim polako dodajemo kukuruznu krupicu, stalno miješajući pjenjačom i kuhamo ju po uputama na pakiranju. ; U gotovu palentu dodamo sjeckani peršin i naribani sir parmezan, promiješamo i maknemo s vatre, a u lonac s povrćem dodamo ocijeđeni grah, ulijemo balzamički ocat i malo maslinovog ulja, promiješamo te i njega maknemo s vatre. ; Na tanjure rasporedimo palentu, preko nje stavimo kuhano povrće i poslužimo.
; -</div>
Palenta s bijelim grahom i keljom
U našem video receptu saznajte kako pripremiti palentu s bijelim grahom i keljom.
Od 15. stoljeća palenta je tradicionalno talijansko jelo, a udomaćilo se i u našim krajevima gdje se naziva palentom, purom ili žgancima. Ovaj put smo joj dodali kuhani kelj, pelate, grah i još ponešta i stvorili smo remek djelo!
Palenta s bijelim grahom i keljom - U našem video receptu saznajte kako pripremiti palentu s bijelim grahom i keljom. - bijeli grah (iz konzerve), kelj (mladi), pelati rajčice (ocijeđene), lovorov list, luk, svježa žuta paprika, češnjak, majčina dušica (sušene), čili papričica (mrvljene), balzamički ocat, povrtni temeljac, kukuruzna krupica, parmezan (naribanog), maslac, peršin (sjeckani), maslinovo ulje, sol, Papriku očistimo i narežemo na kockice, listovima kelja odstranimo bijeli tvrdi dio i narežemo ih na trakice, dva režnja češnjaka na listiće, a luk nasjeckamo. ; U tavu iznad vatre, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo ga, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri. ; Nakon 3-4 minute dodamo listiće češnjaka, kockice paprike, narezane listove kelja, listove lovora, ocijeđene rajčice pelat, sušenu majčinu dušicu, mrvljenu čili papričicu, ulijemo još malo maslinovog ulja, posolimo, prelijemo s 150 ml juhe, promiješamo, poklopimo i kuhamo na laganoj vatri. ; Nakon 10 minuta kuhanja povrća, u lonac s vrelom juhom dodamo maslac, protisnemo preostali češnjak, promiješamo i pričekamo da se maslac rastopi. ; Zatim polako dodajemo kukuruznu krupicu, stalno miješajući pjenjačom i kuhamo ju po uputama na pakiranju. ; U gotovu palentu dodamo sjeckani peršin i naribani sir parmezan, promiješamo i maknemo s vatre, a u lonac s povrćem dodamo ocijeđeni grah, ulijemo balzamički ocat i malo maslinovog ulja, promiješamo te i njega maknemo s vatre. ; Na tanjure rasporedimo palentu, preko nje stavimo kuhano povrće i poslužimo.
; -
Papriku očistimo i narežemo na kockice, listovima kelja odstranimo bijeli tvrdi dio i narežemo ih na trakice, dva režnja češnjaka na listiće, a luk nasjeckamo.
U tavu iznad vatre, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo ga, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri.
Nakon 3-4 minute dodamo listiće češnjaka, kockice paprike, narezane listove kelja, listove lovora, ocijeđene rajčice pelat, sušenu majčinu dušicu, mrvljenu čili papričicu, ulijemo još malo maslinovog ulja, posolimo, prelijemo s 150 ml juhe, promiješamo, poklopimo i kuhamo na laganoj vatri.
Nakon 10 minuta kuhanja povrća, u lonac s vrelom juhom dodamo maslac, protisnemo preostali češnjak, promiješamo i pričekamo da se maslac rastopi.
Zatim polako dodajemo kukuruznu krupicu, stalno miješajući pjenjačom i kuhamo ju po uputama na pakiranju.
U gotovu palentu dodamo sjeckani peršin i naribani sir parmezan, promiješamo i maknemo s vatre, a u lonac s povrćem dodamo ocijeđeni grah, ulijemo balzamički ocat i malo maslinovog ulja, promiješamo te i njega maknemo s vatre.
Na tanjure rasporedimo palentu, preko nje stavimo kuhano povrće i poslužimo.