- Miro Biondić
- 90 min
- 4 porcije
- Srednje kalorično
- Zahtjevna priprema
- Jelo sadrži meso
Pašticada
U našem video receptu saznajte kako pripremiti dalmatinsku pašticadu.
Pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo od goveđeg ili junećeg buta. Sprema se na stotinu različitih načina, a mi smo za vas napravili jednu vrlo aromatičnu varijantu. Nemojte se bojati "špikanja". Što više "našpikate" meso, pašticada će biti ukusnija.
Pašticada - U našem video receptu saznajte kako pripremiti dalmatinsku pašticadu. - govedina (goveđi ili juneći but), panceta, češnjak, klinčić, suhe šljive, prošek, rajčice pelati, ulje (ulje), sol i papar (sol i papar), prilog (njoki), Za marinadu:: crno vino, mrkva, luk, češnjak, korijen, papar (u zrnu), vinski ocat, lovorov list, Goveđi but operemo, ocijedimo, nabodemo („našpikamo“) klinčićima, štapićima češnjaka i pancete. ; Tako pripremljeno meso položimo u zdjelu, prelijemo pripremljenom marinadom i ostavimo u hladnjaku preko noći. ; Marinirano meso ocijedimo i osušimo pa kratko popržimo sa svih strana u loncu na vrućem ulju. ; Dodamo ocijeđeno povrće iz marinade (mrkva, luk, celerov korijen), začinimo solju, paprom i pirjamo na srednje jakoj vatri, povremeno okrećući meso, dok povrće ne omekša. ; Zatim u lonac dodamo rajčicu, polovicu šljiva, podlijemo vodom i kuhamo na laganoj vatri otprilike jedan sat, odnosno dok meso ne omekša (po potrebi podlijevamo s malo vode). ; Kad je meso gotovo, izvadimo ga i narežemo na ploške, a umak izmiksamo štapnim mikserom. ; Na koncu dodamo prošek, ostatak šljiva, promiješamo i kada zavri, maknemo s vatre. ; Na tanjure stavimo ploške mesa, prelijemo umakom i poslužimo.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
- govedina, 1 kg goveđi ili juneći but
- pancete, 50 g
- češnjak, 4 režnja
- klinčić, 1 žličica
- suhe šljive, 200 g
- prošek, 100 ml
- pelati rajčice, 150 g
- ulje ulje
- sol i papar sol i papar
- prilog njoki
- Za marinadu:
- crno vino, 700 ml
- mrkva, 2
- luk, 1 glavica
- češnjak, 2 režnja
- korijen celera, 1/6
- papar, 1 žličica u zrnu
- vinski ocat, 200 ml
- lovorov list, 2
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
|
Upute po koracima:
- Goveđi but operemo, ocijedimo, nabodemo („našpikamo“) klinčićima, štapićima češnjaka i pancete.
- Tako pripremljeno meso položimo u zdjelu, prelijemo pripremljenom marinadom i ostavimo u hladnjaku preko noći.
- Marinirano meso ocijedimo i osušimo pa kratko popržimo sa svih strana u loncu na vrućem ulju.
- Dodamo ocijeđeno povrće iz marinade (mrkva, luk, celerov korijen), začinimo solju, paprom i pirjamo na srednje jakoj vatri, povremeno okrećući meso, dok povrće ne omekša.
- Zatim u lonac dodamo rajčicu, polovicu šljiva, podlijemo vodom i kuhamo na laganoj vatri otprilike jedan sat, odnosno dok meso ne omekša (po potrebi podlijevamo s malo vode).
- Kad je meso gotovo, izvadimo ga i narežemo na ploške, a umak izmiksamo štapnim mikserom.
- Na koncu dodamo prošek, ostatak šljiva, promiješamo i kada zavri, maknemo s vatre.
- Na tanjure stavimo ploške mesa, prelijemo umakom i poslužimo.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
|
Vrijeme pripreme:90minuta |