Dalmatinska pašticada – U našem video receptu saznajte kako pripremiti dalmatinsku pašticadu. – juneća pisanica (bijele), mrkva, korijen celera, korijen peršina, vinski ocat ((kvasine)), crno vino, panceta, češnjak, luk, lovorov list, papar (crnog), ružmarin, koncentrat rajčice, suhe šljive, povrtni temeljac, med, pekmez od šljiva, klinčić, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, Režnjeve češnjaka prepolovimo po dužini, pancetu narežemo na dugačke prutiće, luk na trakice, a mrkvu i korijene celera i peršina na ploške (sačuvamo polovicu korjenastog povrća). ; Na dva mjesta dugim i oštrim nožem probodemo meso po cijeloj dužini. U jednu rupu naguramo dvije cijele mrkve, a u drugu prutiće pancete, također po cijeloj dužini. Zatim meso ubodemo na nekoliko mjesta i dobivene otvore nabodemo prepolovljenim režnjevima češnjaka („našpikamo“).; Tako pripremljeno meso premjestimo u zdjelu, prekrijemo polovicom narezanog povrća, prelijemo crnim vinom i vinskim octom, dodamo grančicu ružmarina, lovorov list, papar u zrnu, ulijemo još malo vode i sve zajedno stavimo marinirati u hladnjak preko noći. ; Meso i povrće izvadimo iz marinade, a tekućinu prelijemo u vrč. ; U lonac, na zagrijano ulje, stavimo meso i pržimo ga sa svih strana povremeno okrećući, 10-ak minuta. Za to vrijeme narežemo preostalo korjenasto povrće i luk. ; Zatim u lonac dodamo povrće iz marinade, svježe narezano povrće, grančicu ružmarina, lovorov list, posolimo i mješajući pržimo dok povrće ne omekša. Nakon 15-ak minuta ulijemo tekućinu od marinade, povrtnu juhu, dodamo koncentrat rajčice, klinčiće, polovicu suhih šljiva i kuhamo na laganoj vatri povremeno miješajući. ; Nakon tri sata kuhanja odstranimo lovorov list i grančicu ružmarina, a meso premjestimo na dasku. Potom štapnim mikserom izradimo umak na grubo, dodamo pekmez od šljiva, med, preostale suhe šljive, dobro promiješamo i maknemo s vatre. ; Zatim meso narežemo na odreske debljine dva centimetra. ; Na tanjure stavimo umak, preko njega odreske mesa i poslužimo s kuhanim njokima.; – Kad bi vas netko pitao koje je najpoznatije dalmatinsko jelo, a da nema veze s ribom i blitvom, što bi mu odgovorili? Pa naravno, dalmatinska pašticada! A kad bi vas netko pitao kako se priprema, biste li znali odgovor? Ako biste znali, svaka čast, a ako ne, naučite gledajući naš obrazovni program!
<div class="wpurp-searchable-recipe" style="display: none;">Dalmatinska pašticada – U našem video receptu saznajte kako pripremiti dalmatinsku pašticadu. – juneća pisanica (bijele), mrkva, korijen celera, korijen peršina, vinski ocat ((kvasine)), crno vino, panceta, češnjak, luk, lovorov list, papar (crnog), ružmarin, koncentrat rajčice, suhe šljive, povrtni temeljac, med, pekmez od šljiva, klinčić, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, Režnjeve češnjaka prepolovimo po dužini, pancetu narežemo na dugačke prutiće, luk na trakice, a mrkvu i korijene celera i peršina na ploške (sačuvamo polovicu korjenastog povrća). ; Na dva mjesta dugim i oštrim nožem probodemo meso po cijeloj dužini. U jednu rupu naguramo dvije cijele mrkve, a u drugu prutiće pancete, također po cijeloj dužini. Zatim meso ubodemo na nekoliko mjesta i dobivene otvore nabodemo prepolovljenim režnjevima češnjaka („našpikamo“).; Tako pripremljeno meso premjestimo u zdjelu, prekrijemo polovicom narezanog povrća, prelijemo crnim vinom i vinskim octom, dodamo grančicu ružmarina, lovorov list, papar u zrnu, ulijemo još malo vode i sve zajedno stavimo marinirati u hladnjak preko noći. ; Meso i povrće izvadimo iz marinade, a tekućinu prelijemo u vrč. ; U lonac, na zagrijano ulje, stavimo meso i pržimo ga sa svih strana povremeno okrećući, 10-ak minuta. Za to vrijeme narežemo preostalo korjenasto povrće i luk. ; Zatim u lonac dodamo povrće iz marinade, svježe narezano povrće, grančicu ružmarina, lovorov list, posolimo i mješajući pržimo dok povrće ne omekša. Nakon 15-ak minuta ulijemo tekućinu od marinade, povrtnu juhu, dodamo koncentrat rajčice, klinčiće, polovicu suhih šljiva i kuhamo na laganoj vatri povremeno miješajući. ; Nakon tri sata kuhanja odstranimo lovorov list i grančicu ružmarina, a meso premjestimo na dasku. Potom štapnim mikserom izradimo umak na grubo, dodamo pekmez od šljiva, med, preostale suhe šljive, dobro promiješamo i maknemo s vatre. ; Zatim meso narežemo na odreske debljine dva centimetra. ; Na tanjure stavimo umak, preko njega odreske mesa i poslužimo s kuhanim njokima.; -</div>
Dalmatinska pašticada
U našem video receptu saznajte kako pripremiti dalmatinsku pašticadu.
Kad bi vas netko pitao koje je najpoznatije dalmatinsko jelo, a da nema veze s ribom i blitvom, što bi mu odgovorili? Pa naravno, dalmatinska pašticada! A kad bi vas netko pitao kako se priprema, biste li znali odgovor? Ako biste znali, svaka čast, a ako ne, naučite gledajući naš obrazovni program!
Dalmatinska pašticada - U našem video receptu saznajte kako pripremiti dalmatinsku pašticadu. - juneća pisanica (bijele), mrkva, korijen celera, korijen peršina, vinski ocat ((kvasine)), crno vino, panceta, češnjak, luk, lovorov list, papar (crnog), ružmarin, koncentrat rajčice, suhe šljive, povrtni temeljac, med, pekmez od šljiva, klinčić, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, Režnjeve češnjaka prepolovimo po dužini, pancetu narežemo na dugačke prutiće, luk na trakice, a mrkvu i korijene celera i peršina na ploške (sačuvamo polovicu korjenastog povrća). ; Na dva mjesta dugim i oštrim nožem probodemo meso po cijeloj dužini. U jednu rupu naguramo dvije cijele mrkve, a u drugu prutiće pancete, također po cijeloj dužini. Zatim meso ubodemo na nekoliko mjesta i dobivene otvore nabodemo prepolovljenim režnjevima češnjaka („našpikamo“).; Tako pripremljeno meso premjestimo u zdjelu, prekrijemo polovicom narezanog povrća, prelijemo crnim vinom i vinskim octom, dodamo grančicu ružmarina, lovorov list, papar u zrnu, ulijemo još malo vode i sve zajedno stavimo marinirati u hladnjak preko noći. ; Meso i povrće izvadimo iz marinade, a tekućinu prelijemo u vrč. ; U lonac, na zagrijano ulje, stavimo meso i pržimo ga sa svih strana povremeno okrećući, 10-ak minuta. Za to vrijeme narežemo preostalo korjenasto povrće i luk. ; Zatim u lonac dodamo povrće iz marinade, svježe narezano povrće, grančicu ružmarina, lovorov list, posolimo i mješajući pržimo dok povrće ne omekša. Nakon 15-ak minuta ulijemo tekućinu od marinade, povrtnu juhu, dodamo koncentrat rajčice, klinčiće, polovicu suhih šljiva i kuhamo na laganoj vatri povremeno miješajući. ; Nakon tri sata kuhanja odstranimo lovorov list i grančicu ružmarina, a meso premjestimo na dasku. Potom štapnim mikserom izradimo umak na grubo, dodamo pekmez od šljiva, med, preostale suhe šljive, dobro promiješamo i maknemo s vatre. ; Zatim meso narežemo na odreske debljine dva centimetra. ; Na tanjure stavimo umak, preko njega odreske mesa i poslužimo s kuhanim njokima.; -
Režnjeve češnjaka prepolovimo po dužini, pancetu narežemo na dugačke prutiće, luk na trakice, a mrkvu i korijene celera i peršina na ploške (sačuvamo polovicu korjenastog povrća).
Na dva mjesta dugim i oštrim nožem probodemo meso po cijeloj dužini. U jednu rupu naguramo dvije cijele mrkve, a u drugu prutiće pancete, također po cijeloj dužini. Zatim meso ubodemo na nekoliko mjesta i dobivene otvore nabodemo prepolovljenim režnjevima češnjaka („našpikamo“).
Tako pripremljeno meso premjestimo u zdjelu, prekrijemo polovicom narezanog povrća, prelijemo crnim vinom i vinskim octom, dodamo grančicu ružmarina, lovorov list, papar u zrnu, ulijemo još malo vode i sve zajedno stavimo marinirati u hladnjak preko noći.
Meso i povrće izvadimo iz marinade, a tekućinu prelijemo u vrč.
U lonac, na zagrijano ulje, stavimo meso i pržimo ga sa svih strana povremeno okrećući, 10-ak minuta. Za to vrijeme narežemo preostalo korjenasto povrće i luk.
Zatim u lonac dodamo povrće iz marinade, svježe narezano povrće, grančicu ružmarina, lovorov list, posolimo i mješajući pržimo dok povrće ne omekša. Nakon 15-ak minuta ulijemo tekućinu od marinade, povrtnu juhu, dodamo koncentrat rajčice, klinčiće, polovicu suhih šljiva i kuhamo na laganoj vatri povremeno miješajući.
Nakon tri sata kuhanja odstranimo lovorov list i grančicu ružmarina, a meso premjestimo na dasku. Potom štapnim mikserom izradimo umak na grubo, dodamo pekmez od šljiva, med, preostale suhe šljive, dobro promiješamo i maknemo s vatre.
Zatim meso narežemo na odreske debljine dva centimetra.
Na tanjure stavimo umak, preko njega odreske mesa i poslužimo s kuhanim njokima.