Pinca (sirnica)

 • 90 min
 • 8 porcije
 • Vrlo kalorično
 • Zahtjevna priprema
 • Sadrži jaja i mlijeko
Pinca (sirnica)
Saznajte kako pripremiti pincu (sirnicu) u našem video receptu.

Pinca, sirnica, uskršnja pogača, uskršnji kruh? Puno je naziva za ovaj tradicionalni uskršnji kolač, ali recept je uglavnom uvijek isti. Nekada se radila uglavnom u Dalmaciji, a danas je raširena i u drugim dijelovima Hrvatske. Možete ju kupiti i u dućanu, ali pravu aromu i mekoću dobit ćete samo iz domaće pince. Pripremite ju onda, ako ništa drugo, barem jednom godišnje: na Uskrs.

Pinca (sirnica) - Saznajte kako pripremiti pincu (sirnicu) u našem video receptu. - brašno (namjensko), kvasac (svježeg), maslac, šećer, vanilin šećer, žumanjak, mlijeko, limun (naribana korica), naranča (naribana korica), rum, rakija, šećer, Od mlakog mlijeka, žlice šećera, brašna i izmrvljenog kvasca načinimo pjenicu, te ostavimo na toplome 15-tak minuta da se diže. ; Kad se digne, pjenicu izmiješamo s preostalim brašnom, žutanjcima, toplim mlijekom i otopljenim maslacem. ; Smjesu dobro izradimo u čvrsto tijesto sve dok površina ne postane glatka. Izrađeno tijesto prebacimo u pobrašnjenu posudu, prekrijemo krpom i ostavimo da se diže najmanje 8-10 sati ili preko noći. ; Nakon toga tijesto razdijelimo na tri jednaka dijela i od njih oblikujemo kugle. Svaki komad zasebno stavimo na papir za pečenje i ponovo ostavimo da se diže. ; Nakon nekoliko sati, dobro dignute pince premažemo razmućenim jajetom, svakoj napravimo tri duboka reza, s gornje strane od sredine prema dolje u tri smjera i posipamo grubo mrvljenim šećerom. ; Stavimo u zagrijanu pećnicu, na 180°C oko 30 minuta.; -
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
Upute po koracima:
 1. Od mlakog mlijeka, žlice šećera, brašna i izmrvljenog kvasca načinimo pjenicu, te ostavimo na toplome 15-tak minuta da se diže.
 2. Kad se digne, pjenicu izmiješamo s preostalim brašnom, žutanjcima, toplim mlijekom i otopljenim maslacem.
 3. Smjesu dobro izradimo u čvrsto tijesto sve dok površina ne postane glatka. Izrađeno tijesto prebacimo u pobrašnjenu posudu, prekrijemo krpom i ostavimo da se diže najmanje 8-10 sati ili preko noći.
 4. Nakon toga tijesto razdijelimo na tri jednaka dijela i od njih oblikujemo kugle. Svaki komad zasebno stavimo na papir za pečenje i ponovo ostavimo da se diže.
 5. Nakon nekoliko sati, dobro dignute pince premažemo razmućenim jajetom, svakoj napravimo tri duboka reza, s gornje strane od sredine prema dolje u tri smjera i posipamo grubo mrvljenim šećerom.
 6. Stavimo u zagrijanu pećnicu, na 180°C oko 30 minuta.
>> Klikni ovdje i Pogledaj Fotografiju Jela
Sudjeluj- ocijeni ili podijeli ovaj recept:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 44
Rating: 4.36
You:
Rate this recipe!
Za Print recepta klikni ikonu >>
Vrijeme pripreme:90minuta

Najnovije zanimljivosti: